Prima zi de audieri a miniștrilor propuși în Guvernul Orban II a oferit un spectacol neconvingător.

Cum aproape toate partidele parlamentare, inclusiv PNL, au anunțat că nu vor vota Guvernul Orban II, audierile - altfel importante pentru a vedea cum arată un program de guvernare - au fost de formă. Se știa dinainte că miniștrii vor primi aviz negativ, discuțiile fiind lipsite de substanță și presărate cu glumițe neinspirate. Din cei patru miniștri audiați, doar Nicolae Ciucă - un tehnocrat - a primit aviz favorabil.

”Cel mai faultat” a fost ministrul finanțelor, Florin Cîțu, așteptat de Eugen Teodorovici cu batistuța la piept. Dialogul în comisiile reunite s-a concentrat prea puțin pe problemele economico-financiare, ajungându-se la dileme precum "tragedia liliacului". 

Nu doar membrii comisiilor au jucat într-un film prost, ci și miniștrii propuși, care au venit destul de plictisiți în fața parlamentarilor, conștienți că oricum Guvernul Orban II va pica în plen. Dacă la audierile din toamna anului trecut, Ludovic Orban și-a însoțit mai mulți miniștri la audieri, acum premierul desemnat a ignorat complet aparițiile membrilor Cabinetului său, afirmând că nu e interesat de votul în comisii, deoarece acesta e ”viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament față de opțiunile actuale ale cetățenilor”. 

În această atmosferă de lehamite, nu-i de mirare că o deputată USR s-a simțit precum cetățeanul turmentat al lui Caragiale. Cosette Chichirău a acuzat "blatul" din PSD și PNL privind organizarea anticipatelor: "Cum să votez ca să stric acest blat politic?”

În timp ce miniștrii erau audiați, Ludovic Orban le spunea primarilor din țară, veniți la București pentru Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, că programul de suflet al lui Liviu Dragnea - PNDL - va continua. Ulterior, la același eveniment, și președintele Klaus Iohannis confirma acest lucru, explicând că programul ”trebuie regândit, nicidecum desființat”.

Dacă Bucureștiul e ocupat cu lupte politice mărunte, la nivel european bugetul multianual e ”vedetă” săptămâna aceasta. 

Un document pregătit pentru Consiliul European de joi arată că liderii celor 27 de state membre vor condiționa accesul la finanțare în bugetul UE pentru 2021-2027 de respectarea statului de drept. România susține această propunere, a precizat secretarul de stat Iulia Matei, prezentă la Consiliul Afaceri Generale, care pregătește reuniunea de joi. Cu acest prilej, oficialul român a prezentat obiectivele României legale de bugetul multianual al UE.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - China Uighurs: Detained for beards, veils and internet browsing