Pas cu pas, încercăm să reintrăm în normalitate, iar o a doua etapă a relaxării în contextul pandemiei de COVID-19 este așteptată pe 1 iunie.

1 iunie aduce vești bune. După aproape trei luni de izolare, începutul lunii va permite mersul la plajă, redeschiderea teraselor, mersul la spectacole și renunțarea definitivă la declarația pe propria răspundere. Totuși, ar fi bine de reținut că pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut încă, iar igiena și distanțarea socială trebuie să facă parte din rutina zilnică.

Controversata Secție Specială, înființată la dorința lui Liviu Dragnea, nu se desființează încă. Plenul CSM a dat aviz negativ proiectului de lege depus de USR la Camera Deputaților privind desființarea acesteia.

Adaptarea la vremurile prezente nu a reprezentat niciodată un țel pentru politicienii noștri. Nici în prezent nu dau semne că ar înțelege nevoile cu care oamenii se confruntă acum, drept urmare elevii și studenții își exprimă dezamăgirea față de parlamentarii PSD și PNL care susțin blocarea educației sexuale în școli prin introducerea unui acord parental. 

Majoritatea statelor membre UE au reacționat pozitiv la propunerea Comisiei privind înființarea unui fond de relansare de 750 de miliarde de euro, care are drept scop să ajute blocul să depășească efectele devastatoare ale pandemiei de COVID-19.

PSD revine la ideea că Guvernul Orban trebuie demis. L-a mai demis o dată, apoi l-a reînvestit, acum amenință că îl va dărâma din nou. Totuși, această "dărâmare” nu vine oricum, ci doar dacă Executivul liberal nu este de acord să majoreze pensiile cu 40% în forma dorită de PSD.

Ministrul Finanțelor a spus că Guvernul nu ia în calcul o majorare a pensiilor cu 40%, ci doar cu 10%. Pe de altă parte, premierul Orban a refuzat să comenteze declarația.

Cu chef de muncă ar spune unii, social-democrații au decis că Parlamentul va lucra în perioada iulie-august într-o sesiune extraordinară.

Un studiu World Vison România arată că aproape trei sferturi dintre români reciclează deșeurile din gospodărie și mai bine de jumătate dintre cei care o fac își duc la reciclat hainele vechi. 

Comisia Europeană a anunțat că Fondul pentru o tranziție justă va fi majorat de la 7,5 miliarde de euro la 40 de miliarde de euro. România, unul dintre principalii beneficiari ai fondului, va primi o alocare majorată considerabil. 

Congresul Național al Poporului - organul legislativ din China - a adoptat joi controversata lege a securității naționale pentru Hong Kong. 

Incompetența se plătește. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București anunță că s-a declanțat o anchetă penală la un centru de dializă, după ce 15 persoane au decedat în urma infectării cu COVID19.

Parlamentul European va dezbate situația muncitorilor sezonieri, normele legale din Europa și drepturile acestora în sesiunea din iunie.

Marcel Vela va organiza pe 1 iunie o videconferință cu mai mulți copii. Părinții celor mici trebuie să-i înscrie prin trimiterea unor desene făcute de aceștia ministrului de Interne.

Recomandare de lectură: BBC.com - Miami’s fight against rising seas