România așteaptă primii refugiați săptămâna vitoare din cei peste 6.000 alocați. Ambasadorul SUA la București spune că acțiunea ANAF nu a afectat dreptul de a emite al Antenelor, iar fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat.

Pe 3 martie, în România vor ajunge primii 11 refugiați, la Galați. Conform mecanismului de relocare a refugiaților din Grecia și Italia în statele membre ale UE, adoptat de Consiliul JAI cu majoritate calificată (România a votat împotrivă), țara noastră urmează să primească 6.205 refugiați.

Anul trecut, guvernul punea bazele Coaliției Naționale pentru Integrarea Refugiaților, o platformă de colaborare și dialog între executiv și ONG-uri pentru gestionarea efortului de integrare a refugiaților în societatea românească. Deși ar fi trebuit să se întâlnească măcar lunar, forul – care grupează 28 de reprezentanți de ministere, servicii secrete și ai cancelariei premierului – nu s-a întâlnit niciodată de la crearea sa, în noiembrie, potrivit ONG-urilor membre, care au calitatea de invitați permanenți.

Potrivit unui raport publicat recent de Europol, peste 90% dintre migranți au ajuns anul trecut în Europa prin intermediul traficanților, ale căror venituri s-au cifrat la 3-6 miliarde de euro.

Acțiunea fiscului nu a influențat dreptul de a emite al posturilor TV deținute de fostul senator Dan Voiculescu, a spus ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-un webchat organizat pe pagina de Facebook a ambasadei. În acest timp, Consiliul Național al Audiovizualului a primit două sesizări legate de gestul reprobabil al Oanei Stancu, vedetă Antena 3, care l-a atacat pe jurnalistul Dan Tăpălagă adresând o scrisoare fiicei minore a acestuia, pe fondul textelor scrise de jurnalist în urma conflictului ANAF-Antene. 

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, le-a spus senatorilor câți bani europeni a pierdut sectorul agricol din România. „În total, nu am reuşit să cheltuim 1,24 miliarde de euro”.

La finanțe se analizează inadvertențele din Codul Fiscal. Anca Dragu, ministrul finanțelor publice, a spus însă că nu vor fi mari modificări, ci doar mici corecții.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat la 3 ani și trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. Sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă.

Recomandarea de lectură a redacției:

All the times Obama has said he’s going to close Guantanamo Bay - o istorie a încercărilor președintelui american de a închide cunoscutul loc de detenție.