Curtea Constituțională duce România înapoi în anii '90. O decizie fără precedent pune procurorii sub comanda unui singur om, numit politic. Florin Iordache, unul dintre pionii PSD în lupta împotriva Justiției, a jubilat: „Codruța, go home!”.

6 dintre cei 9 judecători constituționali au votat în plenul Curții că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, iar toată puterea asupra procurorilor, deci și a anchetelor, să fie în mâna unui singur om: ministrul Justiției.

Așa poate fi rezumată decizia de miercuri a Curții Constituționale prin care pașii importanți făcuți de România în lupta împotriva corupției în ultimii aproape 15 de ani au fost șterși cu buretele de niște indivizi numiți politic într-o instituție ce poate lua decizii ce nu pot fi contestate nicăieri.

Intrând în rolul Dumnezeilor României, cei 6 din 9 au făcut ceea ce nici măcar Iordache, Nicolicea sau Șerban Nicolae nu au făcut într-un an și jumătate de când sapă fără oboseală la temelia Justiției.

O decizie ce a scandalizat opinia publică, opoziția și societatea civilă lasă în urmă mai multe întrebări la care, cu siguranță, CCR va încerca să răspundă. Rămâne de văzut cât de bine, argumentat și bazat pe CONSTITUȚIE o va face.

Până la motivarea acestei decizii, ce putea fi anticipată doar de cei mai apropiați prieteni ai CCR, Florin Iordache, tatăl OUG 13, a avut reacția care caracterizează cel mai bine toate dopurile de șampanie desfăcute de cei cu probleme în Justiție: „Codruța, go home!”.

Președintel Klaus Iohannis nu a reacționat încă, probabil caută soluții împreună cu specialiștii din aparatul prezidențial. În schimb, fostul președinte Traian Băsescu, care în timpul mandatelor la Cotroceni a susținut Justiția și apoi a atacat-o cât a putut, a avut o reacție antiCCR și spune și el că a întors Justiția din România la nivelul anului 2004.

Tot fostul președinte a spus la RFI că el, dacă ar fi în locul lui Iohannis, nu ar respecta decizia CCR.

Totul s-a întâmplat în momentul în care șeful PSD, Liviu Dragnea, a plecat în Elveția într-o vizită oficială. Presa din Elveția l-a făcut praf pe liderul partidului ce luptă împotriva Justiției și spune că nu este singurul personaj controversat invitat în parlamentul lor.

O anchetă uriașă este în desfășurare la DIICOT: Holzindustrie Shweighofer, este acuzată de afaceri ilegale cu lemn tăiat fără documente, iar prejudiciul invocat este de aproximativ 25 de milioane de euro.

La Bruxelles, eurodeputații critică amploarea reducerilor bugetare propuse de Comisie.

Eurodeputații cer finanțare adecvată atât pentru noile obiective, precum securitatea și migrația, dar și pentru politicile existente, precum dezvoltarea regională sau Erasmus+. #PE

Tot la Bruxelles: Parlamentul European insistă din nou pentru primirea României și Bulgariei în Schengen.

Eurodeputațíi condamnă persistența controalelor la frontieră în interiorul spațiului Schengen și cer Consiliului UE să aprobe intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație.

În schimb, vicecancelarul austriac pune sub semnul întrebării libera circulație a persoanelor în UE.

Recomandare de lectură: Cum a dejucat Ucraina un atentat al rușilor asupra unui jurnalist „ucigând” victima pentru 24 de ore.