O motivare lungă și „discreționară” a CCR, procedura penală făcută praf, instituțiile neacaparate, încă, de PSD. Trei repere de joi despre cât de gravă este situația țării și că nu mai suntem departe de bezna din trecut.

Curtea Constituțională a României a terminat atacul decisiv asupra procurorilor început de PSD, ALDE și UDMR. Printr-o motivare lungă, cu fraze extrem de lungi ce se întind și pe o pagină întreagă, foști parlamentari transformați pentru 9 ani în Dumnezei au dat înapoi ceasul României până în 1991.

Motivarea prin care îl transformă pe politicianul Tudorel Toader în stăpânul procurorilor se bazează nu pe reformele făcute pentru a avansa în civilizația Uniunii Europene, ci momentul în care procurorii nu erau altceva decât niște instrumente în mâinile puterii.

Opiniile separate a trei judecători constituționali ne arată cât de nocivă este decizia și motivarea CCR prin care ministrul Justiției poate da afară procurorii șefi când vrea el, chiar și fără motiv.

Dorneanu, un fost parlamentar PSD, actualmente președintele acestei Curți Constituționale, spune că nu a dat vreun termen președintelui pentru a o revoca pe Kovesi

Nu e singura lovitură încasată joi de România și Justiție. Tot ieri, comisia specială „Iordache” a votat amendamente la Codul de Procedură Penală ce ar plasa România chiar și sub Coreea de Nord. Inculpații achitați în primă instanță nu ar mai putea fi condamnați în apel, iar comunicările pe dosarele penale au fost restrânse atât de mult, încât vom afla despre infractori doar dacă vor fi judecați.

Cum procurorii se vor afla, practic, sub control politic, după decizia CCR, nu vor mai fi mulți infractori mari demni de trimiși în judecată.

Totate scenariile se pliază perfect pe dosarele penale și condamnarea liderului suprem al PSD, Liviu Dragnea, care astăzi ar putea afla o primă sentință în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Visul precedentului șef al PSD, Victor Ponta, de a „prelua controlul politic asupra DNA” este aproape de realitate, iar un alt fruntaș PSD din zilele noastre a spus-o fără perdea: „Sunt niște instituții independente, noi nu putem acționa acolo și ele trebuie reformate”.

Sâmbătă are loc mitingul PSD „împotriva abuzurilor și a statului paralel”. Un primar PSD arată că nu sunt toți la fel în partid și dezvăluie cum este folosit arcanul pentru aducerea oamenilor la București: aleșii locali ai PSD trebuie să meargă la miting, altfel își pierd mandatele. El spune că e miting pentru Dragnea, nu pentru altceva.

O știre pozitivă vine de la Parlamentul European: Filosoful Mihai Șora și Asociația MagiCAMP sunt câștigătorii Premiului Cetățeanului European în 2018. #PE

Recomandare de lectură. BBC: Cum îți influențează vocea veniturile.