Cum văd politicienii români propunerile şefului Comisiei Europene. Fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, este eliberat condiționat. Fumatul interzis? Nu și pe scările obscure ale Parlamentului.

În discursul privind Starea Uniunii, Juncker a acordat o atenţie specială Europei de Est, şi în special României, care va deţine Preşedinţia UE în 2019. La Bucureşti, discursul său a fost salutat, dar reacţiile nu au fost tocmai de substanţă.

Printre cei care au vorbit despre discursul președintelui Comisiei Europene s-a aflat și premierul Tudose, care a încurcat funcțiile și l-a făcut pe Juncker preşedintele Consiliului European. Iohannis, Dragnea, Tăriceanu, Cioloș, dar și mai mulți europarlamentari români s-au numărat printre cei care au reacționat la rostirea numelui României de către Juncker la Strasbourg.

Concret, vizavi de România, șeful Comisiei Europene, a spus că este timpul ca țara noastră să intre în Schengen, a amintit de criza vaccinurilor, a insistat că ne va urmări atent anul viitor și ne-a cerut ca în prima jumătate a anului 2019 să organizăm un summit special, la Sibiu, în care vor fi luate "decizii necesare pentru o Europă mai unită, mai puternică şi mai democratică".

Tot Jean-Claude Juncker a criticat aspru practica standardelor duble în privința calității alimentelor vândute în diferite părți ale UE în cadrul aceluiași discurs. Șeful Comisiei a făcut astfel referire la fabricanții de produse alimentare care folosesc rețete diferite pentru piețele din estul Europei, comparativ cu produsele vândute în vest sub aceeași marcă.

În ceea ce privește Justiția, fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, a aflat că va fi eliberat condiționat din Penitenciarul Bistrița, după ce decizia dată săptămâna trecută de judecători nu a fost contestată de către procurori. O veste mai puțin bună a primit-o fostul ministru Valerian Vreme, care a fost trimis în judecată pentru corupție în dosarul licențelor Microsoft.

Fumatul interzis? Nu și pe scările obscure ale Parlamentului. Chiar dacă la ultimul etaj al Senatului, la capătul unor scări pe care s-ar putea filma cu succes un film de groază, stă lipit un afiș care atenționează că fumatul este interzis, de-a lungul treptelor stau aruncate, fie pe jos, fie îngrămădite în cești de cafea sau pahare de plastic, chiștoace de țigări, semn că aleșii noștri, consilierii lor și restul angajaților nu prea respectă legea.

#RecomandareDeLectură Rise Project - Arme românești pentru conflictul din Siria.