Ziua de luni ne-a arătat încă o dată diferența imensă dintre democrația franceză și democrația originală din România.

După patru săptămâni de proteste, președintele francez, Emmanuel Macron, a ieșit să facă unele concesii, recunoscând că uneori a dat senzația că nu e atent la problemele oamenilor.

Ce diferență uriașă față de replica autorităților române. Deși românii care au ieșit pentru prima dată în stradă acum aproape doi ani au avut revendicări legate de lupta anticorupție și primenirea clasei politice, politicienii aflați la putere sunt ocupați în continuare de propriile probleme. 

Comitetul Executiv Național al PSD s-a întâlnit luni pentru a decide în unanimitate emiterea unei OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Unde e urgența n-a știut nimeni să spună.

Singurul care a fost în stare să fie sincer în privința amnistiei și grațierii a fost primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache. Acesta a recunoscut că a cerut în cadrul CEx să se discute despre amnistie și grațiere, urmând ca subiectul să fie abordat în următoare ședință. Restul au susținut că subiectul nu s-a discutat.

O altă OUG ar putea fi dată pentru a înființa un fond de investiții locale de 10 miliarde de euro, asemănător cu Programul Național de Dezvoltare Locală. PSD nu știe încă de unde va face rost de bani.

Nici senatorii nu s-au dezmințit, tergiversând din nou votul privind ridicarea imunității lui Călin Popescu-Tăriceanu.

În acest climat, merită să ne reamintim cum ne afectează corupția și de ce e important să-i învățăm pe copii cum să combată acest virus care devorează România. Ei vor fi ajutați în acest proces de învățare de simpaticul Rulo.

Recomandarea de lectură a redacției: Spiegel Online - Macron's Ghosts Return To Haunt Him