Președintele american a avut o prestație absolut lamentabilă în conferința cu omologul rus, ștergând pe jos cu propriile servicii de informații. În țară, liderii coaliției de guvernare neagă discuțiile privind o OUG de amnistiere și grațiere.

Donald Trump a încălcat o nouă cutumă a politicii și diplomației americane. Niciun președinte până la el, nu a dus problemele interne în afara țării, așa cum a făcut Trump în momentul în care a pus la îndoială munca serviciilor americane de informații, chiar în conferința de presă cu ”prietenul” Vladimir Putin.

Șeful Comunității de Informații a reacționat imediat, vorbind din nou de amestecul rusesc în alegerile din 2016, implicare pe care Donald Trump o neagă, doar pe baza declarațiilor liderului de la Kremlin. 

Ignorând complet anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și implicarea rusă în conflictul din estul Ucrainei, Trump a dat vina tot pe investigațiile privind posibilul amestec rusesc în alegerile americane pentru relația proastă dintre SUA și Rusia.

Sătulă de toanele liderului de la Casa Albă, UE încearcă să convingă China și Rusia să nu intre în jocul lui Trump de-a comerțul mondial.

În timp ce lumea întreagă a urmărit spectacolul jalnic oferit de Trump la Helsinki, pe plan intern, liderii coaliției de guvernare au fost ocupați să nege informațiile potrivit cărora în ședința de guvern de marți ar urma să fie dată o ordonanță de urgență privind amnistierea și grațierea unor fapte penale.

Nu că n-ar fi un moment potrivit pentru așa ceva, după cum a recunoscut Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare.

În contextul informațiilor despre ordonanța de urgență, Tudorel Toader a discutat cu premierul Dăncilă și cu liderul Senatului, dar a susținut că subiectul discuției nu a fost OUG privind amnistierea și grațierea.

Recomandarea de lectură a redacției: întâlnirea Trump-Putin, văzută de The Atlantic și BBC.