În pofida opoziției exprimate de toate părțile interesate, PSD merge mai departe cu proiectul său de „revoluție” fiscală.

Premierul Mihai Tudose a declarat marți că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va face prin OUG, în ședința de Guvern de miercuri, după mai multe discuții la vârful PSD și în cadrul coaliției de guvernare cu ALDE.

Guvernul a reușit să-și calmeze, parțial, principalii susținători - primarii - promițând că va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, urmare a diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10%. Nu a explicat însă nimeni de unde vor veni aceste sume suplimentare, în contextul în care PSD susține că statul nu va încasa mai mult din anunțata „revoluție” a fiscalității.

Dar PSD are nevoie de transferul contribuțiilor pentru că altfel ar asista la colapsul bugetului în urma aplicării legii salarizării unitare de la 1 ianuarie, deoarece aceasta prevede creșteri importante de salarii, brute, pentru mai toți bugetarii. De altfel, salariile au tot crescut în România, cu angajații din sectorul public ca vârf de lance. E drept că în ultimele luni creșterea s-a mai domolit, dar nu mai e așa mult până în ianuarie.

Dar dacă populația, sindicatele, oamenii de afaceri, ba chiar și partidele din opoziție nu sunt de acord cu planurile guvernamentale de modificare a legislației, nu mai e așa mult timp de protestat. În curând, chiar și huiduielile ar putea fi interzise la proteste.

În timp ce PSD se străduiește să găsească noi surse de finanțare a promisiunilor electorale, guvernanții ar putea să-și concentreze mai atent privirea pe „gaura neagră” de la Casa de Asigurări de Sănătate. În dosarul decontărilor fictive de milioane de euro, DNA a efectuat noi arestări, dar sigur mai sunt multe schelete prin dulapurile CNAS.

Astfel de date ar putea fi aflate cu ușurință dacă statul ar face eforturi mai mari pentru digitalizare, dar nu degeaba suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol. Pentru parteneriatul strategic cu SUA, nivelul redus al digitalizării economiei românești este o îngrijorare, dar și o oportunitate de afaceri, iar americanii vor să ne ajute să îmbunătățim utilizarea noilor tehnologii, a spus ambasadorul Hans Klemm. #BST

Recomandarea de lectură este un material The Economist despre cum s-a transformat social media dintr-un facilitator al democrației într-un posibil adversar.