Legile justiției au fost votate rapid după ce au fost retrimise în Parlament de CCR. În România se întâmplă și alte lucruri, oricât de mult ar fi confiscată agenda publică de încercările puterii de a-și subordona justiția.

Întoarse în Parlament, cele trei legi ale justiției au fost votate cu o viteză de care alte legi mult mai importante pentru societate nu beneficiază. După votul de luni din Senat, Forumul judecătorilor îi cere președintelui Iohannis să retrimită legile la Curtea Constituțională.

Cei care atacă justiția vor profita și de decizia ICCJ în cazul familiei Cosma pentru a lansa noi lovituri în vederea slăbirii sistemului judiciar. Cu majoritate de voturi, completul a decis rejudecarea dosarului fostului președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma și al fiului acestuia, fostul deputat Vlad Cosma. Dosarul se reia de la zero.

Chiar dacă PSD și ALDE nu par a avea altă preocupare decât modificarea legilor justiției, în lume și în România se întâmplă alte lucruri mult mai importante.

Occidentul și Rusia se îndreaptă spre un nou Război Rece, după otrăvirea spionului rus din Marea Britanie. SUA au expulzat 60 de diplomați ruși ca urmare a atacului cu gaz neurotoxic din Marea Britanie, o decizie similară fiind luată și de majoritarea statelor europene. Inclusiv România va expulza un diplomat rus, decizie care a nemulțumit Ambasada Rusiei la București, care a susținut că decizia este ”manifestarea nebuniei politice colective”. 

În toată această nebunie, europenii discută despre viitoarea Politică Agricolă Comună, cuvântul cheie fiind simplificare.  Dar nu cu orice preț. Un expert consultat de EurActiv.com atrage atenția că e imperios ca intenția Comisiei Europene de a lăsa mai multă libertate statelor membre pentru a-și ajusta politicile agricole să nu amenințe piața unică a Uniunii.

Pentru a evidenția impactul PAC asupra dezvoltării rurale din România, EurActiv.ro a organizat, cu sprijinul Comisiei Europene, conferința „Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC”. Evenimentul a facilitat discuții și dezbateri printre beneficiarii oportunităților de finanțare pentru agricultură și dezvoltare rurală, oficiali din partea instituțiilor naționale și europene, firme de consultanță și instituții financiare. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Un reportaj al colegilor de la Report.md despre o fermă înființată de o tânără cu scopul de a-și readuce tatăl din Franța, unde se afla la muncă.