Premierul a mers în capitala UE, dar nu s-a întors decât cu promisiuni.

Premierul Viorica Dăncilă a fost în vizită de lucru la Bruxelles, dar - exceptând un comunicat al Guvernului și câteva galerii foto și filme scurte postate de Guvern și de Comisie - știm prea puțin din ce au transmis oficialii europeni prim-ministrului român.

Șefa Executivului s-a întâlnit cu nu mai puțin de cinci membri ai Comisiei Europene, începând cu președintele acesteia, Jean Claude Juncker, dar niciunul dintre aceștia nu a făcut vreo declarație de presă. De altfel, nici măcar Viorica Dăncilă nu a susținut vreo conferință de presă pentru a explica ce a vorbit cu comisarii, comunicarea limitându-se la o serie de anunțuri făcute de Guvern.

Am aflat, totuși, că premierul le-a transmis oficialilor europeni că România vrea un mandat de succes la Președinția Consiliului UE și care sunt prioritățile acesteia, că a discutat despre absorbția fondurilor europene cu comisarul Corina Crețu și că Phil Hogan și Gunther Oettinger, comisarii pentru agricultură și, respectiv, buget, vor vizita curând România, la invitația Vioricăi Dăncilă.

Am mai aflat că Oettinger a mulțumit prim-ministrului României pentru inițierea din timp a dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene, în timp ce comisarul pentru agricultură a promis că va studia ce ajutor poate oferi UE țării noastre pentru problemele cauzate de pesta porcină africană și inundații. #AGRI

Nu am aflat însă ce a avut de spus Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei, despre modificările Codurilor Penale, nu știm dacă nu cumva Corina Crețu a cerut, din nou, grăbirea procesului de absorbție sau dacă s-a mai discutat ceva despre legarea fondurilor europene de statul de drept.

Știm, în schimb, că Președintele României consideră că modificările Codului de Procedură Penală contravin Constituției și a cerut Curții Constituționale o examinare în acest sens. Iar Klaus Iohannis îi cere președintelui CCR să aștepte și recomandările Comisiei de la Veneția înainte de a dezbate modificările. Dar aleșii din Parlament au contraatacat cu o altă inițiativă controversată: prescrierea conflictului de interese după trei ani. Am mai aflat că Dan Barna a invitat-o pe Laura Codruța Kovesi în USR când încă nici nu se uscase bine cerneala de pe decretul de revocare din funcția de șef al parchetului anticorupție.

Încercăm, totuși, să încheiem pe o notă pozitivă și prezentăm recomandările olandeze pentru o absorbție mai bună a fondurilor europene. #BST

Și încă o recomandare, cea de lectură, vine din Financial Times - cum justifică Polonia modificările din legile justiției și ce are de transmis Comisiei Europene - vedeți vreo paralelă? :)