Moțiunea de cenzură a fost citită în Parlament, deși pare că nimeni nu are chef de anticipate. Motiv pentru tot felul de scenarii privind înțelegeri secrete între putere și opoziție.

Moțiunea de cenzură a fost citită în Parlament, iar Birourile permanente reunite vor decide calendarul pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii.

Atât PSD, cât și PNL neagă informațiile privind o înțelegere privind trecerea moțiunii și declanșarea de anticipate, în schimbul unei renunțări a alegerii primarilor în două tururi. Marcel Ciolacu îi transmite lui Ludovic Orban că trebuie să-și dea demisia, dacă dorește anticipate. De partea cealaltă, premierul spune că, dacă se ajunge în variantă de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern. 

Între timp, PSD continuă ”recrutările” pentru a putea trece moțiunea. Deputatul Georgian Pop, plecat din Pro România după ce a votat învestirea Guvernului, se întoarce în PSD.

Anticipatele nu sunt o variantă atrăgătoare pentru PSD, după cum arată sondajele.Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament, liberalii ar obține cele mai multe voturi, urmați la distanță mare de PSD, potrivit sondajului IMAS realizat în ianuarie pentru Europa FM.

Greu, abia după o decizie a CCR, Teodor Meleșcanu s-a lăsat dus de la șefia Senatului. Până la alegerea unui nou președinte, interimatul este asigurat de social-democratul Titus Corlățean, cel care este și propunerea PSD pentru a-i succeda lui Meleșcanu. USR îl propune pe Vlad Alexandrescu, iar PNL pe Alina Gorghiu. 

Valeriu Zgonea a fost condamnat luni de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Fostul președinte PSD al Camerei Deputaților intră astfel într-o galerie selectă, din care mai fac parte Adrian Năstase, Liviu Dragnea și Bogdan Olteanu.

Pe plan european, după ce au ”scăpat” de problema Brexit, europenii trebuie să găsească soluții pentru a umple golul din buget lăsat de britanici. Președintele Consiliului European, Charles Michel, se întâlnește săptămâna aceasta cu șefii de stat și de guvern din statele membre, în vederea pregătirii reuniunii din 20 februarie dedicată acestui subiect.

Cât privește relația viitoare dintre UE și UK, cele două părți și-au prezentat viziunile conflictuale ale relației lor post-Brexit. Uniunea Europeană vrea o zonă de liber schimb cu Marea Britanie, care să permită comerțul fără bariere vamale, dar și un parteneriat cuprinzător în alte domenii, precum securitatea sau cooperarea juridică. Boris Johnson a spus că își dorește să negocieze cu UE un acord comercial similar celui încheiat de blocul comunitar cu Canada (CETA), deoarece pentru un astfel de acord nu este nevoie ca Regatul Unit să se supună ”la toată panoplia” de reguli ale spațiului comunitar.

Recomandarea de lectură a redacției: CNN - Iowa caucuses: ”Something has gone wrong”