Când cel mai pesimist dintre români spune că un guvern mai nepriceput ca cel al României nu poate exista, apare, vorba bancului, un optimist care să demonstreze că se poate.

Ziua de marți va rămâne o zi neagră pentru Europa, din cauza atacului de lângă târgul de Crăciun din Strasbourg. Deocamdată sunt neclare motivațiile atacatorului, deși sunt indicii că acesta ar fi fost un musulman radicalizat și există și precedentul atacului de la târgul de Crăciun din Berlin din 2016, soldat cu 12 morți.

Dar românii au fost în centrul atenției la Strasbourg, înaintea acestui atac, din cu totul alte motive. Eurodeputații români au venit cu dscursuri care mai de care mai năstrușnice la dezbaterea din plenul Parlamentului European privind aderarea la zona Schengen, de la celebra deja referință la un „plan al olandezilor” de a limita sau cumpăra pe nimic portul Constanța, până la o sugestie originală de desființare chiar a legislativului de la Strasbourg. Până la urmă, Parlamentul European a votat, din nou, în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen, dar decizia e în mâna Consiliului UE. #PE

Și apropo de Consiliu, a cărui președinție o va prelua România în doar câteva săptămâni, pregătirile Guvernului român s-au intensificat, iar gafele sunt pe măsură. Ministrul culturii ne-a anunțat marți că a preluat „ștacheta” de la omologul său austriac. Sperăm doar ca, dacă va mai rămâne în funcție până atunci, Daniel Breaz să predea, prin iunie, ministrului finlandez o ștafetă.

Dacă în privința calității Guvernului suntem oarecum lămuriți, iar ministrul de finanțe ne anunță că acest Executiv vrea să intre în istorie, nici cu opoziția nu ne este rușine. Partidele de opoziție se tot chinuie să lanseze o moțiune de cenzură, ultimul termen avansat fiind această săptămână, rămâne să vedem dacă va avea și ceva șanse sau nu să fie adoptată.

Recomandarea de lectură: Revista Time a desemnat „Gardienii războiului pentru adevăr” (jurnaliști uciși sau condamnați) drept Personalitatea anului 2018