Câteodată, după ani de amânări, politicienii români își dau seama că un anume act normativ este absolut indispensabil și îl adoptă brusc, în pripă, deseori făcând importante greșeli. Alteori, ideile de reformă sunt uitate complet.

Situația gazelor din Marea Neagră ar putea fi un caz de manual despre cum un stat nu ar trebui să se poarte pentru a-și afecta propria independență energetică.

A trecut mai mult de un deceniu de când în România se vorbește despre cantitățile importante de gaze pe care le vom extrage din subsolul mării, care ne vor ajuta nu doar să devenim independenți energetic, ba chiar și să exportăm către alții. În acest timp însă, România și-a majorat importurile de la ruși.

Virgil Popescu este deja de mai mulți ani membru în guvern, responsabil de energie. Cam de tot atâția ani vorbește despre modificarea legislației offshore - schimbată de guvernările PSD - pentru a revigora interesul investitorilor pentru Marea Neagră. Dar legea este încă în forma adoptată pe vremea când Liviu Dragnea era președintele Camerei Deputaților și încă nu intrase la închisoare.

Acum, un prim pas a fost făcut. Dar, cu Rusia vizată de sancțiuni, iar cu conductele de gaze care trec prin Ucraina, România așteaptă ca cea mai importantă exploatare să înceapă, în cel mai bun caz, abia în 2026.

Efectele se văd de ceva timp deja. Prețul gazelor a urcat puternic în ultimul an, și prețurile energiei au avut aceeași traiectorie, iar aceste scumpiri sunt acum generalizate. Inflația din România a atins un nou record, iar guvernanții caută tot felul de soluții inedite, deși ar fi fost mult mai bine dacă încurajau cu mai mulți ani în urmă investitorii din Marea Neagră.

În alte știri: 

România vrea să interzică produsele rusești de securitate cibernetică

Bulgaria va adopta euro în 2024

Demisii în Rusia

Cine dorește a patra doză de vaccin Pfizer

Situația statului de drept din Ungaria s-a înrăutățit

Recomandarea zilei: Ce se va întâmpla cu „râul erou” din nordul Kievului? (via The Guardian)