PSD, ALDE și Pro România vor să propună o alternativă pentru Iohannis, dar fiecare dintre formațiuni crede că acel canddat ar trebui ales din propriul partid.

PSD și ALDE vor să se alieze cu rebelii care i-au părăsit pentru a forma Pro România pentru a propune un contracandidat pentru Klaus Iohannis și Dan Barna.

PSD vrea să câștige alegerile prezidențiale, dar încă nu are un candidat, în timp ce partenerii de coaliție din ALDE dau semne că vor să rupă alianța pentru că social-democrații nu-l vor pe Călin Popescu Tăriceanu candidat unic.

Victor Ponta este acum un arbitru între dorința PSD de a veni cu un candidat propriu - și dorința Gabrielei Firea de a candida la prezidențiale - și dorința lui Tăriceanu de a se confrunta cu Iohannis.

Marți, PSD decide care va fi candidatul partidului la prezidențiale, dar unii dintre posibilii candidați și-au anunțat deja retragerea. În schimb, primarul Capitalei - care mai deunăzi spunea că vrea să rămână la primărie - simte că poate plusa și insistă pe crearea unui USL 2. În plus, Firea spune că ea l-ar învinge pe Iohannis, dacă ar avea susținerea PSD, ALDE și Pro România, în timp ce Viorica Dăncilă e mai moderată, dorind doar un candidat care să intre în turul doi.

Dar forțele de centru stânga par că se tem mai mult de nou-veniții de la Alianța 2020 USR PLUS, care l-au desemnat din weekend pe Dan Barna drept candidat la prezidențiale, în tandem cu Dacian Cioloș ca propunere de premier, decât de Iohannis.

În schimb, PNL nu are nicio grijă legată de prezidențiale, dat fiind că a hotărât mai demult că îl va sprijini pe Iohannis pentru obținerea celui de-al doilea mandat, astfel că liberalii par acum mai preocupați de alegerea Laurei Codruța Kovesi drept procuror-șef european. Ce-i drept, șansele fostei șefe a DNA par să fi crescut puternic în ultimele zile, după ce Bulgaria, dar mai ales Franța, au anunțat public că o susțin pe Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Recomandarea de lectură are legătură tot cu o candidatură: un portret The Atlantic al posibilului viitor prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson.