Animale și urși. O poveste cu oameni mici și mamifere mari

Discuția despre cel mai mare urs arată cât de mici pot fi unii oameni, fie ei prinți, premieri, responsabili de mediu sau comentatori de pe margine.

Dar, dacă pasiunea unor vânători pentru trofee, deși nu scuzabilă, poate fi de înțeles, atitudinea premierului Florin Cîțu este inexplicabilă. „Se pare că nu toate informațiile din spațiul public sunt corecte, și atunci nu aș vrea să comentez ceva ce nu este corect, dar se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă”, a răspuns premierul unei întrebări a jurnaliștilor.

Ce să mai, prim-ministrul României l-a rănit în amorul propriu pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care chiar credea că a ucis cel mai mare exemplar din țară!!

De parcă problema era dacă ursul cu pricina chiar era cel mai mare și nu vânătoarea de trofee, cu derogări.

Și mai curios este însă cum reușește guvernul să știe care este (sau nu) cel mai mare urs dintr-o țară în care nimeni nu știe exact câți locuitori sunt, câți copii își au părinții plecați la muncă peste hotare sau cine arde deșeuri lângă București. Premierul nu știe cât lemn se taie ilegal din pădurile României, dar știe exact că trofeul „cules” de prințul von Liechtenstein nu este cel mai mare exemplar din acele păduri.

Și nu este singurul exemplu în care guvernul își dă cu stângul în dreptul. România Educată primește bani mai puțini din PNRR - ca de obicei, când e vorba de tăieri de bugete, educația e în fruntea listei. În schimb, ministrul agriculturii tot încearcă să convingă Comisia Europeană să-i dea bani pentru instalațiile de irigații, deși oficialii de la Bruxelles au ridicat problema ineficienței sistemelor propuse de România.

În schimb, promisiunile de a repara stricăciunile din justiție încă nu s-au materializat. GRECO a tras concluzia că nivelul de respectare de către România a recomandărilor sale de prevenire a corupției cu privire la parlamentari, judecători și procurori rămâne la un nivel nesatisfăcător.

Iar nivelul de coerență al coaliției se vede în bucurești, nu doar la Palatul Victoria, ci și în Consiliul General. Capitala nu are încă un buget pentru 2021 după ce a trecut deja o treime din an. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele discuțiilor dintre primarul Nicușor Dan și liderii coaliției. 

De asemenea, este de urmărit ce vor crede cei de la Bruxelles și despre noul program de convergență propus de guvern. La o primă vedere, este mai degrabă dezamăgitor, vag și lipsit de ambiții.

Recomandarea zilei: How cities will fossilise, de la BBC