În câteva zile vom afla cine va conduce destinele orașelor în care locuim pentru încă patru ani, dar îi știm oare cu adevărat pe cei care candidează?

Ultimele luni din acest an vor fi intense chiar și dacă am putea ignora epidemia de COVID-19. Mizeriile din campania electorală pentru locale nu pot fi decât amplificate înainte de parlamentare, iar mesajele populiste și - mai rău - deciziile din Parlament sau din Consilii locale vor fi scoase tot mai în față în speranța obținerii unui scor bun electoral.

Și acesta încă ar fi un rezultat pozitiv, deși promovarea creșterii pensiilor de către PSD arată mai mult a împingere a PNL către groapă decât a salt spectaculos pentru PSD. Social-democrații știu probabil că nu vor forma guvernul așa că vor împinge cât mai multe șopârle (sau aligatori de-a dreptul), în speranța că liberalii lui Klaus Iohannis își vor frânge gâtul la anul.

Pentru a plăti pensiile majorate, guvernul nu are soluții minune. Fie va trebui să crească unele taxe sau impozite, fie va trebui să taie alte cheltuieli, fie va trebui să se împrumute la costuri enorme - toate opțiuni nepopulare și cu efecte majore pe termen lung.

Dar politicienii români ne-au arătat de multe ori că interesul național nu primează în fața celor câteva săptămâni de glorie în campanie.

De mirare este că PSD nu a promovat încă soluții minune și pentru revigorarea economiei, pentru stimularea companiilor - sau poate le ține pentru următoarele luni. 

După discuțiile despre panarame și sprijinul interlopilor pentru un candidat sau altul, o comparație nu temele discutate zilele acestea la Bruxelles nu face decât să ne îndepărteze și mai mult de Europa.

În timp ce guvernanții de la București se reped să inaugureze fel de fel de segmente de drum și de podețe pentru a prinde câteva secunde în plus pe ecrane, Comisia Europeană pune zi de zi pe masă diverse pachete legislative și planuri de acțiune anunțate de Ursula von der Leyen, în discursul privind Starea Uniunii

Joi a fost rândul sectorului financiar: Comisia a propus un nou pachet legislativ pentru sectorul de finanțe digitale, dar și acțiuni pentru impulsionarea uniunii piețelor de capital din UE.

România nu a avut nici măcar satisfacția de a avea Capitala europeană a inovării în 2020. Cluj-Napoca a ratat titlul, obținut de orașul belgian Leuven, dar tot s-a ales cu 100.000 de euro pe care să-i investească în stimularea activităților inovatoare. 

În același timp, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) este preocupat de răspunsul UE la coronavirus și spune că statele membre trebuie să facă mai mult pentru a combate epidemia.

Dar în România, autoritățile sunt preocupate de alegeri - dar mai mult de câștigarea acestora, nu atât de organizare. Expert Forum atrage atenția că până joi după-amiaza autoritățile electorale și cele din domeniul sănătății nu au emis instrucțiuni despre cum pot vota alegătorii ce au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar fără documente justificative. 

Dar ce pretenții avem când unii dintre foștii informatori ai Securității încă mai candidează, iar unul dintre cei care au condus mișcarea represivă a Jandarmeriei din 10 august, Ionuț Sindile (acuzat și de DNA că și-a pontat ilegal ore suplimentare), va primi pensie specială din septembrie, pentru că tocmai s-a pensionat la 42 de ani.

Dar știrea zilei a fost totuși condamnarea la închisoare cu suspendare (decizie nedefinitivă, totuși) a soțului șefei DIICOT, care a demisionat ulterior din funcție.

Ah, și să nu uităm că unul dintre efectele creșterii anunțate a pensiilor se vede deja - leul a atins un nou minim istoric.