Respectând litera Constituției, președintele a decis să o revoce pe Laura-Codruța Kovesi din fruntea DNA. Aceasta a transmis un mesaj mobilizator, dar viitorul nu sună deloc bine.

După o lună de reflecție, Klaus Iohannis a decis să respecte Constituția și a semnat decretul de revocare a șefei DNA. N-a ieșit însă să-și anunțe și, eventual, să-și motiveze decizia, trimițând-o la înaintare pe purtătoarea de cuvânt.

Laura-Codruța Kovesi a ieșit să-și apere mandatul în fruntea DNA. Kovesi i-a îndemnat pe procurorii să nu abandoneze lupta, asigurându-i că pot învinge corupția. Vizibil marcată, procuroarea i-a reproșat voalat lui Iohannis modul în care a fost revocată, precizând că propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege, iar decizia CCR lasă loc de interpretări privind independența procurorilor.

Interimatul la conducerea DNA va fi asigurat de consiliera lui Kovesi, Anca Jurma, dar, după ziua de luni, rămân o serie de întrebări privind lipsa de reacție a președintelui. Fără îndoială că trebuia să respecte Constituția - în caz contrar ar fi fost asemenea social-democraților - însă e nevoie de o serie de clarificări privind modul de funcționare al CCR, independența procurorilor și atribuțiile tot mai reduse ale președintelui. 

Grăbit, Tudorel Toader a declanșat deja procedurile pentru numirea unui nou șef la DNA, proceduri mult mai puține transparente față de precedentele. Și, dacă ne uităm la cum au decurs lucrurile în cazul numirii unui nou șef al DIICOT, nu prea sunt motive de optimism.

Mesajele de la Bruxelles nu sunt tocmai încurajatoare.

Markus Ferber, europarlamentar german din partea Uniunii Creștin-Sociale, consideră că întreaga situație aruncă o lumină extrem de negativă asupra Guvernului României, asupra coaliției de guvernare și asupra Curții Constituționale. #PE

Comisia Europeană nu a comentat decizia președintelui, dar a atras atenția că, dacă rezultatele DNA în lupta anticorupție vor fi puse sub semnul întrebării, va fi reevaluată situația în cadrul MCV.

În țară reacțiile au fost mixte. Dragnea a anunțat că, deși motivul pentru a-l suspenda pe președinte a dispărut, subiectul a fost doar amânat, în timp ce un deputat USR a susținut că formațiunea va merge la alegerile de anul viitor cu un candidat propriu la prezidențiale: ”un luptător”.

Recomandarea de lectură a redacției: Spiegel Online, despre summitul NATO care începe mâine la Bruxelles, unde e așteptată o nouă confruntare între Trump și europeni.