Tribunalul București i-a interzis candidatura lui Cristian Popescu Piedone. Supermarketurile sunt „încurajate” să vândă mai multe produse românești prin măsuri coercitive. Iar Turcia amenință UE că nu respectă acordul dacă europenii nu ridică vizele.

Judecătorii Tribunalului București au decis să-i interzică lui Cristian Popescu Piedone să candideze pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4, după ce au admis o contestație formulată de avocatul Gheorghe Piperea, care acuză, printre altele, că semnăturile depuse de candidat nu sunt reale. 

Tot legat de alegeri, și de ilegalități în preajma lor, DNA a dezvăluit, indirect, pe cine ar fi vrut fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, să plătească pentru o imagine mai bună în campanie. Sorin Oancea, acționar B1 TV, și Cosmin Gușă, cel care controlează postul de televiziune Realitatea TV, au fost citați ca martori la sediul DNA pentru a da declarații în dosarul liberalului.

Un alt subiect fierbinte al zilelor trecute, Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), forul științific secret înființat de Gabriel Oprea, a fost discutat la Pro TV de ministrul educației, membru al academiei. ASSN ar trebui să producă conferințe, studii, rapoarte. „Asta ar trebui să fie. Și se lucrează la ele”, a spus Adrian Curaj în cadrul emisiunii „După 20 de ani”. 

Parlamentarii merg mai departe cu ideea că susțin industria alimentară din România dacă forțează supermarketurile ca mai mult de jumătate din alimentele de pe rafturi să fie de origine locală. Astfel, Comisia de agricultură a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege prin care marii comercianți trebuie să se asigure ca minimum 51% din oferta de carne, legume, fructe, lapte și produse de panificație să fie din „lanțul scurt de aprovizionare”, adică locale și regionale. Magazinele riscă amenzi de 100.000 până la 150.000 lei sau chiar suspendarea activității pe o perioadă de până la șase luni, dacă legea trece și în plen. 

Pe plan extern, Turcia joacă tare, profitând de vulnerabilitatea Uniunii Europene în fața afluxului de migranți. Turcia susține că, dacă UE nu va liberaliza vizele pentru cetățenii turci până în iunie, nu va mai respecta acordul privind migrația. În replică, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că mai întâi Turcia trebuie să îndeplinească toate condițiile rămase. 

Apropo de migranți, chiar și poliția română de frontieră a salvat refugiați ce pluteau în derivă în Marea  Mediterană.

Recomandarea de lectură este un material The Atlantic despre alegeri: How Facebook Could Tilt the 2016 Election. În SUA... dar și în România sunt două rânduri de alegeri în acest an.