România este aproape de infringement în mai multe domenii, ne anunță Comisia Europeană. Cererea de independență a Cataloniei, sicutată și de Parlamentul European. Sindicaliștii protestatari au plecat cu mâna goală de la guvern.

Sindicaliștii  au protestat ieri în număr mare miercuri în fața Guvernului, iar lista de revendicări a fost una nu foarte lungă. Una dintre nemulțumiri este transferarea contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului, dar și Legea salarizării în sistemul public și Legea dialogului social.

Miile de sindicaliști au plecat cu tolba plină de promisiuni de discuții, dar, în principiu, nu se poate.

Comisia Europeană a început procedurile premergătoare infringementului în mai multe domenii, printre care mediu, telecomunicații și transporturi. În cadrul pachetului lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor comunicat miercuri de Comisie, România este menționată în două scrisori de punere în întârziere și trei avize motivate.

Totuși vine și o mică veste bună de la Strasbourg. Eurodeputații au aprobat miercuri accesul pasiv al României și Bulgariei la Sistemul de Informații privind Vizele. Cele două state vor putea consulta și verifica datele VIS, fără a avea dreptul să intre în sistem. #PE

Adică suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Mic.

Democrație folosită împotriva statului de drept? Parlamentul European a dezbătut miercuri situația din Catalonia, în urma referendumului de duminică. Europarlamentarii și prim-vicepreședintele Comisiei Europene au condamnat organizarea referendumului și violențele, făcând apel la dialog.

Revenind la noi, procurorii au terminat dosarul de evaziune fiscală a lui Liviu Dragne, pe care l-au trimis în judecată. Dragne, nu Dragnea. Deși Dragne are legătură cu Dragnea: fiul liderului PSD a deținut ferma de porci pe care o deține acum Dragne.

UDMR s-a supărat pe PSD. Deputatul Marton Arpad spune că protocolul de colaborare parlamentară semnat între PSD și UDMR va fi analizat la nivelul conducerii celor două partide, după ce trei comisii au respins respins proiectul de lege privind administrației publice locale.

Cu alte cuvinte, nu au obținut coborârea pragului la 10% pentru folosirea limbii materne în administrația publică.