Viorica Dăncilă cooptează membri ALDE în guvern, în speranța că va evita un vot în Parlament. ALDE îi exclude pe dezertori, dar încă nu e clar câți parlamentari ai opoziției a reușit PSD să atragă de partea sa, pentru a forma o nouă majoritate.

ALDE a ieșit din coaliția de guvernare, politicienii săi nu. Premierul Viorica Dăncilă a nominalizat miercuri trei membri ai formațiunii cu care PSD a format până de curând coaliția pentru a prelua portofoliile rămase vacante, după demisiile miniștrilor ALDE. 

Pentru a duce ridicolul până la capăt, Grațiela Gavrilescu, care a demisionat pe 27 august din poziția de ministru al mediului, a primit propunerea premierului de a-și relua funcția.

Viorica Dăncilă speră astfel să evite, poate, un vot de încredere în Parlament, pe care cel mai probabil nu l-ar obține în actualul context. Prin numirea unor politicieni ALDE, premierul poate pretinde că structura Guvernului nu s-a schimbat, dar ALDE i-a exclus pe cei nominalizați imediat după anunț, potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu.

ALDE a ieșit însă tare șifonată din toată această poveste, după ce l-a pierdut și pe Teodor Meleșcanu, care a fost numit - tot cu sprijinul PSD - șef al Senatului, iar grupul parlamentar al formațiunii din camera superioară a Parlamentului a fost desființat.

Dar Tăriceanu îi cere președintelui Klaus Iohannis să ia în considerare prevederile Constituției când analizează propunerile de miniștri, notând că persoanele nominalizae au fost excluse din ALDE. În schimb, Vioricăi Dăncilă, fostul șef al Senatului îi scrie că „manevrele” sale sunt „încercări disperate de salvare personală și de prelungire a agoniei Guvernului”.

În alte știri, Guvernul pare că a renunțat în sfârșit la ambiția de a mai avea un comisar pentru ultimele săptămâni ale Comisiei Juncker. Viorica Dăncilă a retras candidatura lui Ioan Mircea Pașcu pentru funcția de comisar interimar, dar se pare că fără să-l fi anunțat în prealabil.

În schimb, la nivel european, controversele privind propunerile pentru viitoarea Comisie continuă: Ce înseamnă „modul de viață european”?

Recomandarea de lectură: De cele mai multe ori România apare în presa internațională mai degrabă într-un context negativ, dar Forbes pune pe copertă povestea afacerii UiPath și a fondatorului acesteia, Daniel Dines.