Cadrele medicale din România au în față, în perioada acestei crize, o dilemă greu de rezolvat: se duc să ”lupte” cu un inamic perfid fără a se proteja sau aleg să se protejeze singuri, pentru că nu se pot baza pe un stat incapabil.

Social-media a vuit luni după ce mai multe cadre medicale de la Orăștie au decis să-și dea demisia înainte de a avea în spital vreun pacient cu COVID-19.

Medicul de la ATI, care este și șeful secției, cinci asistente și cinci infirmiere au demisionat, susținând că nu au echipamente de protecție. Prefectul de Hunedoara s-a dus la Orăștie și a reușit să le convingă pe cele 5 asistente și cele 5 infirmiere să se întoarcă la spital. Medicul de la ATI nu va mai reveni la serviciu, ci va sta acasă în izolare.

Cazul nu e singular. Și la Mioveni trei medici și-au dat demisia, iar în unele spitale doctori și asistente au încercat să-și ia concediu, înainte ca acest lucru să fie interzis.

Prefectul de Hunedoara, care neagă informațiile privind lipsa echipamentelor, susține că cei 11 sunt ”mai slabi de înger” și s-au speriat de noul coronavirus. 

Deocamdată nu știm cine spune adevărul în acest caz privind echipamentele de protecție. Dar lipsa acestora e o problemă în numeroase spitale. Corupția își arată tocmai în momente de criză efectele.

Numirile politice la conducerile spitalelor duc la astfel de situații. Să nu uităm și de Suceava, unde un oraș întreg intră în carantină, în urma acțiunilor fostului manager, care i-a chemat la muncă și pe medicii sănătoși și pe cei bolnavi.

Fostul manager Vasile Rîmbu e un apropiat al președintelui CJ Suceava, Gheroghe Flutur, și a fost anul trecut în cărți pentru a ajunge ministru al sănătății. 

Unde duce incompetența managerilor numiți pe criterii și prietenii politice vedem și la Deva, unde circa 20 de medici și asistente s-au îmbolnăvit, iar șefa spitalului județean pare picată din cer, neștiind prea bine câte cadre medicale au fost testate și care e sursa infecției.

Sunt doar două cazuri, dar presa abundă de mărturii anonime sau asumate privind dezastrul din spitale. 

În aceste condiții nu-i de mirare că avem aproape 300 de cadre medicale infectate cu Covid-19. 

Revenind la ”dezertarea” de la Orăștie - cum au numit-o mulți, acuzându-i pe medici și asistente că până acum n-au vorbit de dezastru și au beneficiat liniștiți de măririle salariale - situația nu-i atât de simplă. 

Ce faci ca medic când ești trimis să aperi vieți, dar fără posibilitatea de a ți-o apăra pe a ta? Ești erou sau victimă a unui sistem care-ți cere mult, dar îți oferă puțin? Eventual, un imn de îmbărbătare, la 17:00 și la 21:00. Doar în weekend. Și cât de mult ești de folos, până la urmă, dacă te duci să salvezi vieți, dar te-mbolnăvești și ești indisponibil apoi zile întregi, poate chiar săptămâni? Cine te va înlocui, că România oricum are un deficit de cadre medicale?

Greu de răspuns din fotoliu.

Alte știri:

Coronavirus în România: Numărul cazurilor a ajuns la 2.109, astfel că am intrat în Scenariul 4

65 de persoane infectate cu COVID-19 au murit/ Ultimele 13 cazuri, raportate în Suceava

COVID-19 în lume: Spania depășește China la numărul de infectări. Italia trece de 100.000 de cazuri

Cât supraviețuiește pe suprafețe virusul de COVID-19?

Rafila: Un medicament contra COVID-19 urmeaza să fie testat în România în câteva săptămâni

Strategii asiatice în lupta împotriva COVID-19

Rusia și dezinformarea în vremea noului coronavirus

UE sare în ajutorul Balcanilor de Vest și al statelor din Parteneriatul Estic

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - How to avoid burnout amid a pandemic