R. Moldova are două guverne, doi președinți, iar situația pare fără ieșire. Comunitatea internațională îndeamnă la calm.

Frământările continuă la Chișinău între guvernarea de facto și guvernarea de jure. Puterea nu a fost transferată încă de fostul guvern, controlat de PDM și oligarhul Vlad Plahotniuc, cabinetului condus de Maia Sandu. 

În timp de SUA și UE au recunoscut Guvernul Maia Sandu, ministrul român de Externe susține că deciziile Curții Constituționale din R. Moldova sunt definitive și obligatorii, el referindu-se la recentele hotărâri privind dizolvarea Parlamentului și suspendarea președintelui Igor Dodon.

Într-una dintre rarele conferințe susținute în acest mandat, Teodor Meleșcanu a explicat cum nu e MAE de vină pentru modul dezastruos în care a organizat europarlamentarele în Diaspora și cum declarațiile ”unor politicieni importanți” au afectat candidatura României la un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Acum, că Dragnea a rămas doar un portret pe pereții sediului PSD, apar și alți viteji care fac dezvăluiri.

Printre multele confesiuni făcute în ultimul timp, Viorica Dăncilă susține, nici mai mult, nici mai puțin, că greșelile de exprimare pe care le-a făcut de când se află în funcția de premier au fost cauzate de faptul că trebuia să urmeze o anumită linie care nu era confortabilă pentru ea: ”Eram timorată”.  

Dăncilă ne-a comunicat și cum trebuie să fie viitorul președinte al PSD: proeuropean și să nu mai ia deciziile singur.

Fostul ministru al Justiței, Tudorel Toader, enumeră greșelile pe care, crede el, le-a făcut PSD cu privire la justiție. Despre propria vinovăție și complicitate, ca și Meleșcanu, nimic

În partea cealaltă a Europei, lucrurile sunt mai serioase. După alegerile din mai, trebuie numită o nouă Comisie până în octombrie, existând deja discuții privind succesorul lui Jean-Claude Juncker. #Time2Vote

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Hong Kong extradition protests: Do China demonstrations ever work?