Președintele a promulgat prima dintre legile Justiției, modificată de comisia Iordache după ce a certat parlamentarii puterii. Guvernul și ANRE se joacă cu prețul gazelor, iar Comisia Europeană ceartă România din cauza neimplementării directivelor.

Mult așteptata ieșire publică a președintelui Klaus Iohannis s-a produs joi. Un discurs tăios la adresa PSD și ALDE, dar urmat de o nouă declarație de înfrângere în ceea ce privește prima dintre legile Justiției.

Constituțional, președintele a ajuns la capăt de drum cu soluțiile de blocare a controversatelor modificări făcute în comisia „Iordache” și a anunțat că nu are ce face, trebuie să promulge prima dintre legi, cea care reglementează organizarea judiciară și sesizarea la CCR pentru legea statutului judecătorilor și procurorilor.

Iohannis a omis din nou să ceară un referendum pe tema Justiției, dar a cerut respectarea opiniei Comisiei de la Veneția.

În schimb, președinta Înalte Curți de Casație și Justiție spune lucrurilor pe nume despre revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA: A fost inadmisibil de politizat totul.

Liviu Dragnea continuă să vorbească de așa zisele protocoale ilegale dintre SRI și Justiție, dar tocmai el a semnat un astfel de protocol pe vremea când era ministru al Dezvoltării.

Ping pong cu prețul gazelor: în timp ce Guvernul discuta reducerea și plafonarea prețurilor, ANRE a comunicat că va fi o creștere cu aproape 6 procente.

La Bruxelles, Comisia Europeană ne ceartă. România are mai multe restanțe în privința transpunerii în legislația națională a reglementărilor europene și Comisia Europeană a cerut explicații autorităților de la București.

Tot Comisia Europeană ne-a dat în judecată pentru neaplicarea normelor UE privind combaterea spălării banilor.

Irina Zugravu, expert în fonduri europene, Managing Partner al firmei de consultanță VAPRO România, a răspuns cititorilor EurActiv despre finanțările pentru companii la început de drum. #BST