O intensificare a pandemiei și discuțiile despre un nou posibil lockdown sunt backgroundul perfect pentru ca partidele așa-zis de dreapta să se acuze între ele de diverse blaturi cu socialiștii.

Nu ai cum să nu „adori” perioada electorală. Mulți dintre primarii aleși acum aproape o lună încă nu au intrat în primării, dar partidele care, cică, au format o alianță și se pregătesc să ne guverneze împreună după parlamentare se acuză acum de înțelegeri obscure cu PSD.

PNL și USR se acuză reciproc de numirea pe viață a artizanului OUG 13 la șefia Consiliului Legislativ. Premierul Ludovic Orban l-a numit pe Florin Iordache „un violator al justiției”, promițând că după alegeri vor fi restructurate instituțiile fundamentale.

Întrebat dacă Florin Iordache a ajuns președinte al Consiliului Legislativ și cu voturile USR, Orban a replicat: „După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache și la voturile candidatului USR la vicepreședintele Consiliului Legislativ asta este concluzia care se poate trage”.

Președintele USR, Dan Barna, susține că acuzațiile PNL sunt absurde, iar afirmația că USR a votat vreodată cu Iordache este „o glumă”. 

„Cât de disperat ești Ludovic? Nu iese guvernarea doar cu PMP și UDMR? Atât de prost arată sondajele încât să ajungi la minciuni atât de ordinare despre USR?”, este mesajul postat de Barna pe Twitter.

Numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ arată „nivelul de toxicitate” atins de majoritatea PSD, a declarat și președintele Klaus Iohannis.

Dar acest vot a reflectat și nivelul de toxicitate din campania pentru alegerile parlamentare, care ar trebui să se țină pe 6 decembrie. Iar cum negocieril se poartă în aceste zile pe liste, ne așteptăm și la alte discuții poate la fel de toxice. Doar câteva exemple sulfuroase: doi foști miniștri așa-zis tehnocrați, din guvernul condus de Dacian Cioloș în 2016, sunt acum pe listele PSD Cluj; un condamnat pentru corupție pe listele PNL Prahova; înfrânt la locale, Marian Oprișan se vrea senator.

În acest timp, la aproape patru săptămâni de la alegerile locale, aleșii încă nu sunt toți instalați în funcții, exemplul cel mai elocvent fiind Bucureștiul, unde, potrivit primarului ales Nicușor Dan, mai mulți membri PSD îi blochează instalarea prin contestarea rezultatelor alegerilor.

Contextul este însă cât se poate de nefericit, dat fiind numărul ridicat de cazuri de infectare cu coronavirus și discuțiile despre carantinare sau chiar lockdown. Chiar dacă președintele nu își dorește închiderea Bucureștiului, am putea ajunge în situația unei capitale în carantină, în criză de conducători.

Iar coronavirusul nu ar trebui să rămână un element de fundal, dat fiind că miercuri ne-am apropiat puternic de 5.000 de cazuri zilnice.

Recomandarea zilei: UE și Marea Britanie revin la masa negocierilor