În România, bugetarii care greșesc sunt rareori pedepsiți, în schimb beneficiile pot fi imense.

Șeful Poliției Române, care fusese demis după ce au apărut primele detalii în cazul de la Caracal, a reprimit conducerea Poliției de Frontieră, iar ministrului de interne nu i se pare nimic în neregulă.

„Chestorul Ioan Buda era la comandă la Poliția Română prin împuternicire... tehnic s-a întors de unde plecase. Vom vedea ce vom face, dar în momentul acesta, conform legii, s-a întors pe postul pe care-l deține”, a declarat Mihai Fifor, întrebat de jurnaliști de ce Ioan Buda s-a întors șef la Poliția de Frontieră, după ce a fost demiș de la șefia poliției.

În urma scandalului privind modul de intervenție al polițiștilor și procurorilor în cazul de la Caracal, au fost demise mai multe persoane aflate pe funcții de conducere, dar chestorul Ioan Buda s-a întors pe funcția sa anterioară, de șef al Poliției de Frontieră.

Un alt demis, șeful poliției din Caracal, și-a depus dosarul de pensionare, astfel că se va putea bucura curând de o pensie specială, chiar și dacă ministrul finanțelor se va gândi să i-o impoziteze. În definitiv, statul român nu protejează victimele, dar recompensează forțele de ordine - cea mai mare pensie din țară o primește un fost procuror comunist, fost comandant de penitenciar.

Și totuși există și unele penalizări: procurorul care nu a lăsat polițiștii să intervină înainte de ora 6 a fost suspendat de CSM, iar Parchetul General a început să verifice modul de acțiune al procurorilor din Caracal în dosarele penale pe are le are în lucru.

În acest timp, la Constanța, un preot este acuzat de pronografie infantilă și corupere de minori.

Iar România este una dintre țările UE cu cel mai mare procent de mame extrem de tinere și din cauza lipsei de educație sexuală, în contextul în care Biserica Ortodoxă se opune predării unor astfel de subiecte în școli.

Dar avem nevoie și de știri pozitive despre copiii români: trei liceeni au câștigat premii la campionatul mondial Microsoft Office Specialist.

Recomandarea de lectură: O altă perspectivă despre migrație, din National Geographic