Vineri, 31 ianuarie 2020, este ultima zi pe care o va petrece Marea Britanie în UE.

Ultima zi pentru britanici în Uniunea Europeană. Chiar și ultimele formalități au fost terminate, iar Europa se pregătește acum de o nouă relație cu Marea Britanie, după 47 de ani.

În acest timp, economiștii ne asigură că economia românească nu va suferi prea mult din cauza Brexit, deși Marea Britanie este un important partener comercial și unul din primii investitori. În plus, pentru că britanicii rămân într-o perioadă de tranziție cu UE până la sfârșitul lui 2020, costul convorbirilor telefonice, a SMS-urilor și roamingului în Marea Britanie nu va fi influențat de Brexit în acest an.

În România, interesul pentru Brexit este oricum destul de redus, deși acolo trăiesc, oficial, circa 350.000 de români. În schimb, ochii politicienilor sunt în aceste zile orientați spre proceduri parlamentare de asumare a răspunderii, cu gândul la alegerile din acest an.

PSD a depus moțiunea de cenzură, cu sprijinul UDMR, după ce guvernul lui Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi. Rămâne de văzut dacă așa-numita opoziție (PSD încă are cei mai mulți parlamentari) reușește să strângă suficiente voturi pentru a dărâma guvernul, ceea ce ar fi un prim pas spre alegerile anticipate pe care PNL susține că și le dorește.

Recomandarea zilei: Vineri s-ar putea termina procesul lui Donald Trump din Senat, cu o extrem de previzibilă achitare, dar care vor fi repercursiunile acestuia, inclusiv pentru alegerile prezidențiale din acest an (via CNN)