Mandatul lui Donald Trump se încheie într-un mod rușinos, cu un asalt asupra Capitoliului. Nici în al 12-lea ceas, președintele în exercițiu nu e capabil să-și recunoască înfrângerea.

Certificarea rezultatului alegerilor prezidențiale americane din 3 noiembrie nu s-a încheiat încă, dezbaterile din Congres fiind întrerupte de pătrunderea în clădirea Capitoliului a mai multor susținători ai președintelui Donald Trump. După ce aceștia au fost evacuați, ședința comună a fost reluată pentru scurt timp, deoarece mai mulți congressmani republicani au contestat alegerile din Pennsylvania. Potrivit procedurii, cele două camere dezbat separat obiecțiile ridicate. Cel mai probabil, ele vor fi respinse, după care va fi reluată ședința comună.

După patru ani marcați de incitare la ură, conspirații și minciuni, era de așteptat un astfel de final de mandat pentru Donald Trump, notează CNN. Mai mulți lideri republicani cred că Trump ar trebui înlăturat de la putere înainte de 20 ianuarie.  Publicații americane relatează că inclusiv membri ai Guvernului se gândesc la invocarea amendamentului 25 pentru a-l îndepărta pe Donald Trump de la butoane.

După ce președintele Donald Trump a continuat să transmisă mesaje privind fraudarea alegerilor și i-a numit pe protestatari ”patrioți”, Twitter și Facebook i-au suspendat temporar conturile.

Presat de Trump să ignore Constituția pentru a-l ajuta să boicoteze certificarea rezultatului alegerilor, vicepreședintele Mike Pence s-a delimitat de președinte.

Deși susținătorii lui Trump și-au anunțat intențiile pe rețelele de socializare, forțele de ordine de la Capitoliu au fost prinse pe picior greșit. 

Protestatarii au fost evacuați după intervenția Gărzii Naționale, mobilizată nu de Trump, ci de Mike Pence și de secretarul apărării, dar președintele în exercițiu nu și-a recunoscut înfrângerea.