Așa-zisa dezbatere asupra legislației justiției arată din nou, dacă mai era necesar, că parlamentarii au rareori ca obiectiv interesul celor care i-au votat și mult mai des propriul interes de clan.

După ce miercuri, în ziua dezbaterii legii privind statutul magistraților, parlamentarii opoziției le-au stricat planurile social-democraților care au dorit să voteze amendamentale la pachet și să dea și vot final pe proiectul de lege, deputații coaliției PSD-ALDE vor să modifice regulamentul.

Astfel, celebrul Florin Iordache, alături de Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian Cucșa (ALDE) au depus un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, practic o nouă strategie de a pune pumnul în gură oponenților.

Pe de altă parte, dezbaterile în Comisia specială privind legile justiției au continuat în stilul bine-cunoscut, cu propuneri de amendamente primite în crucea nopții, cu declarații care îi compară pe protestatarii din București cu minerii și, mai ales, cu articole de lege care reduc independența magistraților. Mai mult, comisia cu pricina a aprobat și înființarea unei secții speciale a Parchetului care să-i investigheze pe magistrați, luând această competență din sarcina DNA.

Dar în timp ce parlamentarii puterii fac tot posibilul să știrbească din autoritatea justiției, alte acte legislative sunt amânate, iar acest lucru ar putea să ne coste. Peste 40.000 de euro pe zi. Atât cere Comisia Europeană Curții de Justiție a UE să penalizeze România pentru că nu a transpus în legislația națională normele europene privind drepturile de autor. De asemenea, Comisia cere insistent României să transpună a patra directivă privind combaterea spălării banilor și a stabilit un termen de două luni pentru a pune corect în aplicare directivele privind migrația legală.

Cum spuneam însă, parlamentarii cred că este mult mai urgentă schimbarea legislației privind justiția, iar guvernanții promovează nepotismul - Tudose și-a numit finul prefect.

Și totuși optimismul abundă: ministrul fondurilor europene crede că România va fi dată drept exemplu de bune practici în privința absorbției banilor de la UE în 2023. S-ar putea să fie mare nevoie să se adeverească această previziune, deoarece una dintre variantele de lucru discutate în UE pentru vitoarea Politică Agricolă Comună este ca statele membre să cofinanțeze plățile directe către fermieri. #AGRI

Recomandarea de lectură a zilei: Tanchiști americani vs maidanezi români