Când am fi avut cea mai mare nevoie de lideri de stat, am constatat din nou că suntem conduși, de fapt, de politicieni, și aceia cel mult mediocri.

Un președinte care se vrea jucător, măcar în privința construcției PNL, un premier ahtiat de putere, un partid pornit din societatea civilă care încă își mai caută locul și o opoziție mai pasionată de Facebook decât de politici publice - viitorul nu arată prea bine.

Iar vorbele grele aruncate în ultimele două luni lasă puțin loc de întoarcere, astfel că refacerea USL sau alegerile anticipate par deja scenarii mai credibile decât refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. Ce-i drept, politicienii sunt cunoscuți pentru capacitatea de a înghiți... negocieri îndelungi, dar atât PNL și USR, cât și PSD riscă să-și alieneze și mai mult votanții dacă revin la situații din trecut.

Dacă înțelegerile ar fi de durată, sunt mari șanse ca aceste episoade să se șteargă din memoria electoratului până la alegerile din 2024, dar, așa cum ne-au arătat ultimele luni, este greu de crezut că orice alianță formată acum va dura trei ani.

Probabil cel mai prost va ieși din această situație chiar președintele Klaus Iohannis, care a mizat pe o mârțoagă dopată și, după vorbele aruncate și de el și de susținătorii lui din PNL, nu are prea multe opțiuni. Florin Cîțu propus ca premier nu pare să aibă șanse mai mari ca Dacian Cioloș la strângerea unui număr suficient de parlamentari care să îl voteze, deși și-a arătat inclusiv disponibilitatea de a negocia cu „toxicii” de la PSD, iar liberalii chiar nu au o personalitate mai clar conturată care să îi salveze în acest moment.

După eșecul Cioloș, este greu de crezut că un alt politician sau candidat independent poate strânge un sprijin transpartinic, mai ales că PSD vede tot mai aproape „pohta ce-a pohtit” - alegerile anticipate, care ar fi posibile după respingerea a încă unui premier.

Sau, cine știe, poate că Iohannis mai dă încă o șansă PSD și se reface vechiul USL. Este oricum supărat că acești nesuferiți din USR i-au stricat planurile de a merge liniștit la Bruxelles și trebuie să organizeze, din nou, consultări. E drept, de data asta nu le-a mai lăsat pe săptămâna viitoare, i-o fi fost rușine de ce o să-l întrebe alți lideri pe la summitul UE.

Poate că președintele are în sfârșit certitudinea că situația sanitară este cu adevărat serioasă, deși - ca un ardelean proverbial - a convocat mai lent o ședință în care să discute criza COVID. Iar rezultatul acestei ședințe... eh, poate că nu a fost informat că restricțiile pe care le-a propus ar trebui să fie deja în vigoare de mai mult timp, dar nu verifică nimeni dacă și sunt aplicate. Doar școlarii, săracii, vor înțelege și mai puțin din ce li se întâmplă.

În alte știri:

Alexei Navalnîi primește Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European

Secretarul american al apărării este în turneu prin estul Europei. Ce a discutat cu Iohannis

Eurodeputații susțin politica Farm to Fork #AGRI

Succesorul lui Dacian Cioloș la conducerea Renew Europe este un apropiat al lui Emmanuel Macron

Ludovic Orban, la un pas de a părăsi PNL

Recomandarea zilei: Document leak reveals nations lobbying to change key climate report, chiar înainte de summitul ONU pe tema schimbărilor climatice COP26