Autoritățile din România arată, deseori, că nu interesele cetățenilor sunt prioritare, iar organisme care ar trebui să deservească publicul eșuează în chiar misiunea pentru care au fost înființate.

În instituțiile de forță din România, chiar și retrogradările par de fapt promovări. După ce șeful Poliției a fost destituit pentru gestionarea cazului de la Caracal doar pentru a redeveni șef al Poliției de Frontieră, Sebastian Cucoș revine la conducerea Jandarmeriei București.

Considerat unul dintre principalii responsabili de represiunea protestului din 10 august 2018, Cucoș a fost în conducerea centrală a Jandarmeriei, dar nu a fost demis pentru abuzuruile jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici, ci pentru că nu mai putea primi o delegare.

Dar această revenire pe o poziție de top nu este decât un alt semn al totalei desconsiderări arătate de autoritățile publice din România cetățenilor pe care ar trebui să-i deservească.

Chiar ministrul de interne s-a făcut că nu a urmărit presa în ultimele zile, spunând că nu știe despre relațiile dintre polițiștii din Caracal și oamenii cu presupuse afaceri interlope din oraș. „Chiar nu știu la ce vă referiți”, a spus Mihai Fifor când a fost întrebat de jurnaliști despre schimbul de informații între polițiștii din Caracal și afaceriștii din zonă. Libertatea a relatat că Remus Rădoi, zis Codiță, un proprietar de firme de pază, i-a trimis pe polițiști la trei case ale unor membri ai clanului rival Oacă.

Și la doar câteva zile după Caracal, publicul a fost revoltat de imaginea unei copile pline de sânge, ignorată de doi polițiști, pentru ca un reprezentant al instituției care o avea în grijă săs susțină că fata a avut un „act sexual consimțit”. Ce-i drept, directorul general adjunct al Direcției de Protecția Copilului din Galați a demisionat, dar nu pentru că și-ar fi dat seama de enormitatea pe care a spus-o, ci pentru că i-a fost cerută de șeful Consiliului Județean.

În acest timp, un spital din România este penalizat cu 5.000 de lei pentru că un om a murit pe treptele instituției. Sigur, pe lângă amendă, spitalul ar mai trebui să ia ceva măsuri, dar cam acesta e repectul pentru viața umană arătat de instituțiile din România.

Să mai vorbim de exercițiul de PR pe care îl încearcă Ministerul Finanțelor, care susține sus și tare că vom avea o rectificare pozitivă, deși multe ministere se trezesc cu bugetele tăiate, iar populația va plăti mai mult pentru țigări și băuturi răcoritoare din cauza unor noi impozite sau a taxelor mărite.

Parcă nu mai vin alegerile mai repede, să încercăm să schimbăm ceva - cum arată intențiile de vot pentru prezidențiale. Iar cei din diaspora nu ar trebui să uite că s-au schimbat modalitățile de vot.

Recomandarea de lectură este tot despre vot și partide, mai precis despre legăturile dintre partidele naționaliste din UE și Rusia.