Procedurile de numire a unui procuror-șef european și includerea fostei șefe a DNA pe lista scurtă au adus din nou subiectul justiției în prim plan.

Nu există în societatea românească o personalitate mai polarizantă că Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al Direcției Anticorupție. Nici măcar Klaus Iohannis sau Liviu Dragnea nu sunt atât de venerați de admiratori și huliți de detractori.

Nu este de mirare deci că audierile de ieri din comisiile Parlamentului European pentru poziția de procuror-șef al Parchetului European au stârnit interes. Kovesi a fost evaluată, alături de ceilalți doi candidați pentru funcția de prim-procuror european, de eurodeputații din comisiile de Libertăți și Drepturi Civile (LIBE) și de Control Bugetar (CONT). #PE

Iar polarizarea s-a văzut și în rândul europarlamentarilor români: de la acuze deghizate în întrebări pentru candidatul român la exaltare la aflarea primului vot - deputații din Comisia CONT au acordat 12 voturi lui Kovesi, 11 francezului Jean-Francois Bohnert, în timp ce germanul Andreas Ritter a primit un singur vot.

În acest timp, în România, tulburările provocate de OUG 7 nu dau semne să se liniștească, în pofida încercărilor Guvernului de a calma spiritele. Trei asociații ale magistraților resping decizia lui Tudorel Toader de a abroga un singur articol din ordonanță, după autointitulatele „discuții pe marginea legislației în domeniul justiției”, subliniind că independența justiției nu se poate negocia. „Nemulțumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare și incertă, nedeterminată temporal, a unui simplu text din ordonanța de urgență”, susțin magistrații.

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a punctat că, deși OUG 7 nu are efecte catastrofale pentru sistemul judiciar, a fost picătura care a umplut paharul. „Problema este lipsa de cooperare loială, lipsa de sinceritate și dubla măsură. Așa cum vedeți, trecem printr-o perioadă de criză toți. Este o criză a neîncrederii, o criză a lipsei de dialog (...) disprețul cu care sunt tratați magistrații. Toți. Și judecătorii și procurorii”, a spus șefa instanței supreme.

Actul normativ adoptat de Guvern amenință să blocheze activitatea DNA, susține instituția, care a decis mai multe măsuri pentru a lupta împotriva OUG 7/2019.

Chiar și Florin Iordache, artizanul multor schimbări în legile justiției, a criticat Ministerul Justiției pentru că nu a făcut consultări „mai ample” pe tema modificărilor din OUG 7. În schimb, Eugen Nicolicea - un alt pesedist cunoscut pentru lucrul pe legile justiției - vrea să-i bage la închisoare pe procurorii care protestează.

În tot acest context, alianța dintre USR și PLUS  vrea să organizeze o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Recomandarea de lectură: Cum se vede în exterior lupta propriului guvern cu candidatul care reprezintă un stat membru în cursa pentru o poziție de top în UE, de la Bloomberg