Amenințarea unei OUG pe aministie și grațiere planează și joi, infractorii stau cu sufletul la gură după ce CCR a amânat discutarea Codului de Procedură Penală. Tot CCR i-a stricat jucăria lui Dragnea, iar Google a încasat o amendă uriașă de la UE.

Din decembrie 2016 trăim într-o continuă alertă. Programul ascuns de guvernare al PSD-ALDE este pus în aplicare în folosul infractorilor, al politicienilor corupți, al lor, iar cetățenii simpli, cei care muncesc de dimineață până seara cinstit privesc cum legislația penală este hăcuită.

Cireașa de pe tort, „nucleara” prin care s-ar ajunge la acel T zero pe care îl așteaptă cu sufletul la gură infractorii, este OUG prin care se amnistiază și grațiază fapte și pedepse. România este în alertă și joi, când guvernul are ședință exact în ultima zi de sesiune parlamentară, adică ultima zi în care pot da o ordonanță de urgență în acest sens.

Iohannis a chemat-o pe Dăncilă la Cotroceni pentru a discuta, probabil, și despre asta, dar nu știm mai multe decât a comunicat guvernul. Președintele nu a ieșit nicio clipă să spună celor care stau cu ochii pe clădirea din Piața Victoriei ce și cum în legătură cu pericolul OUG.

Pe Facebook, doi foști miniștri vorbesc despre Comisia de la Veneția, iar unul dintre ei, infractor eliberat recent din închisoare, spune că serviciile secrete românești ar trebui să știe cine i-a corupt pe experți pentru a emite opinia preliminară critică la adresa legilor Justiției.

Între timp, Curtea Constituțională mai prelungește suspansul infractorilor. A amânat pentru la toamnă discuțiile pe modificările controversate la Codul de Procedură Penală.

Tot CCR a dat o decizie, surprinzător, împotriva lui Liviu Dragnea: a declarat neconstituțională legea Fondului Suveran de Investiții pentru că trebuia înființat prin HG, nu lege.

Și încă una de la CCR: persoanele de același sex căsătorite într-un stat UE vor putea locui și călători liber în România. Un fel de recunoaștere cu jumătate de gură a căsătoriilor între persoane de același sex venită în concordanță cu decizia CJUE.

Vin vești îngrijorătoare și dinspre Inspecția Judiciară, instituția care s-a bucurat anul trecut că ar putea ajunge sub papucul și la cheremul ministrului Justiției. Procurorul care îl anchetează pe Dragnea în dosarul Tel Drum este anchetat pentru că și-a permis să-l contrazică pe însuși Tudorel Toader în privința legislației germane privind abuzul în serviciu.

La Bruxelles, Comisia Europeană a amendat colosul Google cu nu mai puțin de 4,3 miliarde de euro pentru că a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

Tot din capitala uniunii Europene aflăm că Jean Claude Juncker și-a depășit planul de investiții. În doar trei ani, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) a mobilizat 335 miliarde de euro în investiții suplimentare în întreaga UE.

Recomandare de lectură - O frumoasă întoarcere într-un trecut nu foarte îndepărtat, dar uitat deja: Cum arăta viața înainte de Google