Klaus Iohannis a reușit să-i scoată rău din sărite pe cei din PSD și ALDE printr-o mișcare extrem de simplă.

Președintele Klaus Iohannis i-a luat prin suprindere pe guvernanți. După ce a amânat cât a putut ședința, solicitată de urgență de Guvern, a CSAT pentru avizul asupra rectificării bugetare, a suspendat-o înainte ca acest aviz să poată fi emis.

Teoretic, ar putea fi singura șansă a președintelui de a bloca o rectificare cu care nu e de acord - altminteri o decizie strict admnistrativă a Executivului care nu are, de obicei, nevoie de girul șefului statului. Ministrul finanțelor spune că Guvernul poate merge înainte cu rectificarea, dar este limpede că - dat fiind că deciziile CSAT se iau doar prin consens - chiar dacă Guvernul are șapte membri din cei 15 ai Consiliului, nu a putut fi emis avizul (obligatoriu atunci când este vorba de bugetele instituțiilor reprezentate în CSAT).

Sigur, nu ar fi prima dată când coaliția de guvernare ar trage de reguli și legislație în interesul ei, dar este cert că PSD și ALDE nu se așteptau la mișcarea lui Iohannis. Răspunsul Guvernului a fost slab, chiar și după o ședință de urgență ținută la Palatul Victoria, ministrul finanțelor nu a putut decât să amintească lucruri deja spuse săptămâna trecută, că vor fi încurcate investiții, plățile salariilor etc, dar acestea ar fi trebuit să fie prevăzute în buget de la bun început, nu să fie nevoie de rectificări, care - după cum a ținut de altfel și Iohannis să precizeze - este puternic pozitivă. Cu alte cuvinte, Guvernul se laudă că are mai mulți bani de cheltuit decât la începutul anului, nu că face rectificarea pentru că ar avea nevoie de bani.

Pe alte planuri, totuși, PSD și ALDE își continuă neabătut marșul. Senatorii coaliției din Comisia de Apărare au blocat audierile lui Carmen Dan și Speranței Cliseru, în care ministrul de interne și prefectul Capitalei ar fi putut da lămuriri despre protestele din 10 august. La Comisia SRI, în schimb, a fost audiat George Maior - fost șef al serviciului și actualmente ambasador în SUA - pe tema protocoalelor dintre SRI și instituții ale justiției. La ieșire, Maior a spus că își menține părerea despre scrisoarea lui Giuliani, dar a recunoscut că există un interes politic ca el să nu mai fie ambsador la Washington.

Și apropo de coaliția PSD-ALDE, organizația Expert Forum notează că Guvernul se folosește de referendumul pentru modificarea Constituției ca pe un permanent instrument de campanie electorală și tentă populistă care să agite constant spiritele, remarcând că nu este timp pentru organizarea referendumului pe 7 octombrie, după cum a anunțat președintele PSD, Liviu Dragnea, după ședința partidului de la Neptun.

De altfel, ecourile ședinței PSD nu s-au stins încă, are Gabriela Firea grijă de asta! Firea a spus că ministrul Carmen Dan poartă în întregime responsabilitatea pentru intervenția jandarmilor la protestul din 10 august și a continuat războiul cu aceasta, și indirect cu Liviu Dragnea, deși spune că nu vrea să critice PSD.

Iar pentru cei care vor să plece din țară, UE pregătește un produs de pensii personale care poate fi alimentat din orice stat membru, în aceleași condiții, astfel că cetățenii vor putea să pună bani deoparte pentru pensie indiferent de țara în care aleg să muncească. #PE

Recomandarea de lectură: Pentru că am amintit de scrisoarea lui Rudolph Giuliani către președintele Iohannis, astăzi recomandăm un text New Yorker: Cum a ajuns Rudy Giuliani clownul lui Trump