Sunt peste doi ani în care dezbaterile despre justiție n-au lipsit din agendele publice ale politicienilor. Iohannis și PSD continuă cearta pe acest subiect, iar zilele lui Toader la minister sunt numărate. Sau nu. Depinde dacă ascultă de Dragnea.

După ce a lipsit câteva zile din spațiul public, și după ce Curtea Constituțională a spus că Legea bugetului este constituțională, Klaus Iohannis a ieșit să spună că trimite la "corectură" bugetul în Parlament și nu a ratat nici ocazia de a acuza PSD-ul de faptul că a dat cel mai prost Guvern de după '89 și că tot ce face este, pe bună dreptate, în favoarea unui cerc restrâns de persoane.

Nici PSD nu a ratat ocazia să demonstreze că încăpățânarea și voința liderului sunt mai presus decât orice alte probleme ar avea țara. Măcelarul justiției, Florin Iordache, a anunțat că bugetul va ajunge din nou pe masa de la Cotroceni exact în forma inițială.

Dacă în urma cu o zi situația lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiției era incertă, în prezent este destul de clară. PSD s-a săturat de promisiunile lui că va emite OUG-urile pentru ca unii politicieni cu probleme penale să răsufle ușurați, astfel că la votul moțiunii simple de miercuri, social-democrații nu au asigurat cvorumul. O fi răsuflat ușurat Tudorel, dar surse din partid spun că Dragnea i-a transmis foarte clar - ori emite OUG-urile pentru partid, ori va zbura din funcție. 

PNL reușește pentru a doua oară sesizarea Comisiei de la Veneția, de data aceasta pe tema OUG 7, cea care a modificat legile justiției și care a paralizat instituții importante. Cu toate că Ordonanța 7 aduce modificări mai nedemocratice în domeniul justiției decât faimoasa Ordonanță 13, PSD-ALDE continuă să forțeze jocul de-a "cei care au câștigat democratic alegerile".

Ultimii doi ani i-au făcut pe români să conștientizeze multe lucruri. Intenția de vot a crescut, numărul celor nemulțumiți de actuala Putere a crescut și el, iar cel mai recent Eurobarometru arată că două treimi dintre ei conștientizează problema știrilor false. În prag de alegeri, problema știrilor false devine una serioasă, iar cu fiecare scrutin situația devine din ce în ce mai critică. Important este ca orice informație să fie culeasă din surse verificate și verificabile.

Nici la vecinii din Ungaria situația politică nu este mai bună. Juncker crede că locul formațiunii conduse de Viktor Orban nu mai este în PPE, în timp ce Marea Britanie se gândește să elimine cea mai mare parte a tarifelor vamale, dacă iese din UE fără un acord.

Recomandare de lectură: Ce se va întâmpla cu industria de alimentară din UK după Brexit - The Atlantic.