O furgonetă a călcat mai multe persoane pe artera pietonală Rambla din Barcelona. Comisia Europeană lansează o consultare publică privind un lanț alimentar mai echitabil. Bulgaria intenţionează să trimită militari la graniţa cu Turcia.

Teroarea s-a instalat anul acesta și la Barcelona, după ce o furgonetă a intrat joi în mai multe persoane care se plimbau pe artera pietonală Rambla și a lăsat în urma sa cel puțin 13 persoane decedate și cel puțin 50 rănite. La scurt timp după ce atacatorul a coborât din vehicul și a fugit, doi bărbați înarmați au intrat într-un restaurant din apropriere. Poliția a arestat doi suspecți, până în prezent, iar organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul. Mai mulți oficiali, printre care președintele american Donald Trump și prima doamnă a SUA, Melania Trump, liderii de la Bruxelles și din România și-au arătat soldaritatea și au condamnat atacul.

Pe lista răniților se află și un român. Acesta are 35 de ani, este internat într-o clinică și are traumatisme la membrele inferioare și superioare, însă starea sa este stabilă, potrivit MAE.

Într-o cu totul altă ordine de idei, Comisia Europeană a lansat o consultare publică la nivel european privind modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, în condițiile în care micii agricultori sunt adesea dezavantajați. Agricultorii, cetățenii și alte părți interesate sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente în cadrul unei consultări online deschise până la jumătatea lunii noiembrie. #AGRI

Dar tot vizavi de agricultură, printre schimbările bune pe care le-ar putea Brexitul Marii Britanii ar fi posibilitatea construirii unui sector agricol mai sigur, ecologic, eficient și inovativ. În prezent, multe sectoare ale agriculturii din Regatul Unit sunt blocate din cauza Politicii Agricole Comune, care impune practici dăunătoare mediului, inclusiv prin faptul că nu sprijină diversitatea fermelor și direcționează plățile către cei mai bogați proprietari de pământ din Marea Britanie, dar, dacă politicienii britanici și oamenii de afaceri au dreptate și Brexitul va forța o reformă agricolă, care va fi și una de succces, UE, Statele Unite și alte economii cu sectoare agricole protejate ar putea urma și ele această cale.

Ministrul bulgar al Apărării intenţionează să trimită militari pentru a întări paza la granița cu Turcia. Acesta consideră că frontierele externe ale UE ar trebui să fie apărate folosind arme, dacă este necesar, și a criticat faptul că până acum europenii nu au reuşit să închidă ruta mediteraneană folosită de refugiați pentru a ajunge în Europa.

În țară, Curtea Constituțională, dată în judecată pentru schimbarea regulamentului propriu, încearcă să scape de acuzații printr-o excepție de neconstituționalitate pe care tot CCR să o analizeze și să-și dea dreptate.

Iar deputatul PSD Liviu Pleşoianu va propune schimbarea legislaţiei astfel încât orice persoană plătită de la buget să-şi piardă funcţia dacă refuză invitaţia la audieri la comisiile parlamentare de anchetă sau se prezintă, dar nu răspunde la întrebări. Supărarea sa a fost declanşată de faptul că mai multe persoane chemate în faţa comisiei au refuzat să se prezinte, printre ei numărându-se Laura-Codruţa Kovesi, Gabriel Oprea şi Florin Coldea.


#RecomandareDeLectură: "Children of Catholic priests live with secrets and sorrow" și "A priest’s son takes his case directly to the Pope", un material în două părți semnat de echipa de investigații Spotlight.