Luna de miere a guvernului s-a încheiat. Iar România încă nu are buget pentru acest an, deși a trecut mai mult de o lună din 2021.

Miniștrii dezamăgiți că nu primesc toți banii pe care i-ar vrea, sindicaliști în stradă pentru că guvernul taie sporuri, studenți care deplâng dorința premierului de a le scoate gratuitatea pe căile ferate. Bugetul pentru 2021 încă nu e gata, dar luna de miere a guvernului Cîțu s-a terminat.

Și totuși premierul este optimist și vede un buget stimulativ pentru economie, în timp ce jurnaliștii se concentrează pe tăieri. Prim-ministrul Florin Cîțu insistă însă că, de fapt, cheltuielile bugetare vor crește și în 2021, dar cu un ritm mai scăzut decât în ultimii ani, iar guvernul speră ca deficitul din acest an să fie mai mic, chiar dacă scăderea nu e suficientă pentru a fi pe placul Comisiei Europene. 

Nici pe placul miniștrilor nu pare să fie bugetul propus pentru 2021, deși premierul ne asigură că nu sunt disensiuni în coaliție. „Nu e nicio divergență în Coaliție, toți vrem bani mai mulți, dar 7% este un deficit foarte mare”, a spus Florin Cîțu, într-un briefing de presă de după ședința de guvern de miercuri.

Și angajații din sistemul public vor mai mulți bani și nu vor să renunțe prea ușor la sporuri. Dar miniștrii le transmit că unele dintre acestea chiar nu sunt justificate. Pe de altă parte, PNL pare că vrea să dea înapoi pe tema călătoriilor cu trenul ale studenților.

Dar să nu ne grăbim, multe se mai pot întâmpla până la adoptarea finală a bugetului, iar actualul guvern nu pare prea îngrijorat că au trecut peste 40 de zile din 2021, iar companiile și instituțiile nu știu pe ce cifre se pot baza în acest an. În schimb, premierul insistă că va fi alocată o sumă și mai mare pentru investiții.

Alte știri:

Șefa Comisiei Europene admite că s-au făcut greșeli în strategia de vaccinare a UE

Comunicarea Comitetului Național de Vaccinare este apreciată

Moțiune împotriva ministrului sănătății

Parchetul European acceptă procurorii delegați de România

Legislația offshore va fi schimbată în acest an

AUR fără Șoșoacă

Recomandarea zilei: Unul din trei adulți suferă de depresie sau anxietate din cauza COVID-19, arată un studiu citat de World Economic Forum