Cum era de așteptat, România a pierdut Agenția Europeană a Medicamentului, chiar dacă oficialii s-au bătut cu pumnii în piept că avem un dosar bun. Politicienii români nu par prea afectați, au alte griji pe cap: decapitarea justiției, statul paralel.

Opinia publică a fost sceptică de la început în legătură cu șansele României de a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care va fi relocată după Brexit. Declarațiile autorităților implicate în dosar au fost, în schimb, pline de optimism, dar, din păcate, pline de sloganuri, fără acoperire în Bucureștiul real, cu infrastructură de coșmar.

Reacțiile oficialilor de la București după acest eșec se lasă așteptate. Preocupările lor sunt oricum altele.

Numărul 2 din stat anunță că nu se va duce la parada și la recepția de Ziua Națională, pentru a nu sta alături de ”patronul statului paralel”, președintele Klaus Iohannis. 

Cum PSD pregătește asaltul la legile Justiției chiar în preajma Crăciunului, mizând pe faptul că românii vor fi prea ocupați cu distracția pentru a se mai indigna, cine era cel mai bun pentru a supraveghea modul în care se fac legile? Comisia condusă de Florin ”altă întrebare” Iordache va fi singura care va putea modifica actele normative cu incidenţă asupra Justiţiei.

Ocupați cu luptele lor sterile și interesele mărunte, politicienii n-au timp nici de viitor. Care nu sună prea bine, dacă ne uităm la statisticile Comisiei Europene, potrivit cărora jumătate dintre copiii români riscă sărăcia și excluziunea socială.

Pe plan european, toată lumea stă cu sufletul la gură urmărind deznodământul din Germania, unde negocierile pentru formarea guvernului au eșuat în urma retragerii liberalilor. Soluția ar putea fi la șeful statului, care va încerca să convingă partidele parlamentare să evite alegerile anticipate. 

Uniunea Europeană va introduce un nou set de reglementări - simplificate și armonizate - în speranța creșterii mai rapide a agriculturii ecologice. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Slate.com - The Deep Roots of Yemen’s Famine.