Premierul a avut două intervenții extrem de scurte în scandalul politic al momentului, dar în niciuna nu a făcut efortul de a explica de ce l-a concediat pe titularul de la sănătate.

Conflictul ce mocnea aproape de la instalarea guvernului a fost tranșat miercuri de Florin Cîțu, care a decapitat conducerea Ministerului Sănătății. Dar partenerii de coaliție ai premierului liberal nu au fost deloc fericiți că nu au fost consultați înainte de îndepărtarea lui Vlad Voiculescu și cer retragerea lui Cîțu din funcție.

Politic vorbind, este greu de crezut că PNL își va da jos premierul, iar Cîțu nu pare că vrea să dea înapoi. Într-o declarație de un minut și jumătate, premierul a anunțat că a preluat interimatul la Sănătate până la numirea unui nou ministru și că va conduce azi o ședință de guvern în care sunt mai multe acte normative „care trebuie adoptate”.

Dar premierul nu și-a explicat public decizia, iar USR PLUS îi transmite pe toate canalele că nu mai are încredere în maniera lui de administrare a cabinetului. De altfel, nici Florin Cîțu nu a inspirat prea mare încredere când a anunțat demiterea lui Voiculescu și a secretarului de stat Andreea Moldovan, într-o altă declarație de presă care a durat mai puțin de un minut și 30 de secunde.

Întotdeauna am dorit un premier care să se exprime succint, dar nu unul care alege să nu răspundă întrebărilor jurnaliștilor și care ia o decizie cu potențialul de a dinamita coaliția guvernamentală fără a oferi public o explicație. Ne pare rău, domnule premier, dar a spune doar că „pentru a asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis astăzi să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății” nu este deloc suficient.

Cartoful fierbinte este acum în mâinile lui Klaus Iohannis, care trebuie să împace „coaliția de dreapta”.

În alte știri:

100 de milioane de cetățeni UE au fost vaccinați împotriva COVID-19

Cum va finanța Comisia planul de relansare economică

Retragerea din Afganistan

Discuții despre un summit între Joe Biden și Vladimir Putin

Recomandarea zilei: Un comentariu BBC despre strategia lui Putin de a-i aduce pe americani la masa discuțiilor