Președintele Klaus Iohannis își desconsideră tot mai mult rolul de mediator apolitic și ține partea PNL în toate aparițiile publice

Chiar și atunci când organizează conferințe de presă la Cotroceni, șeful statului mimează comunicarea. Președintele Iohannis își spune textul - de cele mai multe ori un atac la PSD - dar evită să răspundă concret la cele câteva întrebări puse de jurnaliști. „Înțeleg că”, „cu siguranță se vor găsi soluții”, „nu am instrumente” au fost expresii prezente și în conferința de presă de miercuri.

În schimb, președintele apără PNL, inclusiv în situații în care - dacă ar fi fost vorba de politicieni din alte partide - ar fi fost în ofensivă. Iohannis a refuzat să facă o paralelă între accidentul provocat de mașina în care se afla ministrul Lucian Bode și cazul celebru al fostului ministru Gabriel Oprea. Mai mult, șeful statului a spus că nu cere demisia ministrului transportului, ceea ce i-a făcut pe jurnaliști să-și amintească momentul în care Iohannis i-a transmis public lui Oprea că ar fi bine să demisioneze. „Nu cred. Din informațiile mele, ministrul a stat pe banchetă, în spate”, a răspuns Iohannis când a fost întrebat dacă ar fi bine ca Bode să demisioneze.

În plus, Iohannis a apărat iar guvernul în mai multe chestiuni - de la livrarea măștilor pentru copiii care încep școala în curând, la gestionarea pandemiei, sau la achiziția tabletelor pentru școala online. Din nou, „la guvern se caută soluții”, fără însă nici măcar o încercare mimată de a cere o anchetare a situației, o demitere a vinovaților, aruncând - acolo unde se poate - vina în cârca PSD, cum ar fi tărăgănarea Legii carantinei, fără a menționa niciun moment că guvernul PNL a trimis în Parlament un proiect deplorabil.

De altfel, nici nu e de mirare, dat fiind că nici măcar propriile erori nu și le asumă - cum ar fi numirile de șefi la Parchete, care au dus la situația, unică în lume probabil, de a avea un procuror șef (al DIICOT) căsătorit cu un acuzat de corupție. Iohannis a aruncat răspunderea în curtea CSM, deși a ignorat avizul negativ al Consiliului atunci când a aprobat numirea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT.

Iar în scandalul șefilor de Poliție care se întâlnesc cu mafioții prin biserici, Iohannis a trimis jurnaliștii să pună întrebări la Poliție, indicând că nu vrea o asemenea măsură să fie discutată în CSAT. Din nou, nici vorbă de cereri de demisie, deși în cazul guvernelor PSD șeful statului nu a avut nicio ezitare în a cere inclusiv demiterea unor miniștri (de exemplu, după alegerile europarlamentare) fără a aștepta rezultatele vreunei anchete.

Alte știri:

Alexei Navâlnîi, otrăvit cu noviciok

Despăgubirile pentru fermieri

Un nou tip de înșelăciune legat de COVID-19

Concurs de traducere la Comisia Europeană

Sprijin pentru Nord Stream 2

Recomandarea zilei: De ce „imunitatea de turmă” nu este o strategie (The Atlantic)