CCR a publicat motivarea în cazul cuplului gay Coman-Hamilton, arătând, dacă mai era nevoie, inutilitatea referendumului de luna viitoare.

Două persoane de același sex formează o familie: aceasta e concluzia motivării CCR venită în plină dezbatere privind referendumul pentru redefinirea căsătoriei. Motivarea Curții deschide calea spre parteneriatul civil, lege susținută și de PSD și ALDE, cel puțin la nivel declarativ, dacă ne aducem aminte că parlamentarii au respins în trecut mai multe inițiative în acest sens.

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a declarat că PSD și ALDE vor propune legea parteneriatului civil, la o zi după ce Călin Popescu-Tăriceanu susținuse și el necesitatea unei astfel de legi. 

Cam multă pasiune și timp alocate unui non-subiect care ne va costa mulți bani - dar suntem obișnuiți deja- , așa că ar fi cazul să revenim la ”nimicurile” noastre de toate zilele.

Pentru Tudorel Toader, ziua de joi a fost una nefastă. S-a contrat dur cu Procurorul general, Augustin Lazăr, la ședința CSM unde era audiată Adina Florea, propunerea sa pentru șefia DNA. Audiere care n-a mai avut loc din cauza dosarului penal de la Parchetul General în care se anchetează dispariția unui document exact de la parchetul unde activează în prezent Adina Florea.

Cum Liviu Dragnea s-a gândit să-l ”ievalueze” pe ministrul Justiției pentru că nu i-a dat ordonanța salvatoare, Tudorel Toader s-ar putea să nu mai apuce audierea Adinei Florea din 8 octombrie. 

Nici Valentin Popa n-a avut o zi prea bună. Ministrul Educației și-a dat demisia, după ce a  dat o ordonanță stupidă care a afectat minoritățile naționale. Nu că i-ar păsa PSD-ului de minorități, dar sprijinul UDMR e crucial pentru coaliție.

Ecourile vizitei dezastruoase făcută de Viorica Dăncilă la Bruxelles nu s-au stins. Deși Dragnea a apreciat în mod deosebit ”prestația” premierului, nici măcar socialiștii nu au fost convinși de explicațiile ce li s-au servit pe post de adevăr absolut. #PE

Episodul următor: luni, când Comisia LIBE a Parlamentului European va discuta cu Frans Timmermans despre situația din România

Recomandarea de lectură a redacției: Un interviu The New Yorker cu actrița Jane Fonda.