Viorica Dăncilă, deși ușor rănită sentimental de unii colegi din PSD, îi va reprezenta pe social-democrați la alegerile prezidențiale.

O nouă ședință maraton a liderilor PSD a condus la soluția evidentă pentru toată lumea dimineață, dar de neimaginat în urmă cu doar câteva luni: Viorica Dăncilă va candida din partea PSD la alegerile prezidențiale.

Lăsați pentru o clipă gândul să vă invadeze: Viorica Dăncilă, candidat la prezidențiale.

Ce-i drept, și Boris Johnson va deveni premierul Marii Britanii, dar, cu toată reputația sa de clovn, noul șef al conservatorilor a absolvit una dintre cele mai prestigioase școli britanice și are un control impecabil asupra limbii engleze.

Dar, revenind la Viorica Dăncilă, șefa PSD a concurat practic singură pentru oportunitatea de a candida la prezidențiale, după ce alți pretendenți s-au retras, inclusiv Gabriela Firea, care părea să fi luat avânt în ultimele zile.

Totuși, ședința conducerii PSD nu a fost lipsită de dramatism, Viorica Dăncilă simțindu-se jignită de afirmația lui Paul Stănescu conform căreia conducerea PSD „este în altă parte”. 

Viorica Dăncilă i-a replicat: „Comanda partidului nu este în altă parte. Îmi rănești un sentiment”.

Totuși, o decizie luată de premier a stârnit semne de întrebare. După ce l-a demis pe șeful CNAS pentru dezastrul din sistemul cardurilor de sănătate, Dăncilă îl readuce la conducerea Casei pe Vasile Ciurchea, considerându-l un bun profesionist, „foarte bine pregătit”. Dar această numire vine în condițiile în care Ciurchea este anchetat de DNA chiar pentru nereguli la licitații desfășurate pentru sistemul cardurilor de sănătate. Dar de când se împiedică PSD de o anchetă a DNA când vine vorba de numiri în posturi publice?!!

Președintele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia să atace din nou Guvernul, dar și propagandiștii acestuia, atât pe tema pactului național pe care partidele din coaliția guvernamentală - PSD și ALDE - au refuzat să-l semneze, dar și pe tema respingerii la CCR a interzicerii corupției și amnistiei pentru fapte de corupție.

Iohannis a punctat corect că decizia Curții Constituționale pe tema proiectelor de modificare a Constituției pentru interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu schimbă nimic. „CCR a stabilit că nu e nevoie de modificarea Constituției. În referendumul convocat, eu nu am întrebat cetățenii dacă interdicția trebuie instituțită în Constituție”, a declarat președintele.

Doar că timpul se scurge și interesul publicului ar putea scădea. Dar măcar la alegeri este posibil ca votul în străinătate să devină o plictiseală, acum că a fost promulgată legea care introduce votul prin corespondență și votul anticipat în diaspora.

Cu referire la PSD este și recomandarea de lectură de azi, mai precis la protestele generate de guvernarea PSD: the Guardian despre protestul „Vă vedem din Sibiu”.