Coaliția trebuie să depășească criză după criză, dar acestea sunt mai degrabă provocate din interior decât de adversarii politici sau de factori externi.

Deseori, România lasă impresia că este guvernată de un stol de păsări la apus - mici și fără o putere deosebită, dar guralive și agitate. 

Tensiunile din coaliție - de la „retragerea sprijinului” acordat premierului la voturile asupra bugetelor locale, de la „penalul” Chirica din Iași la „bullyingul” lui Clotilde Armand la adresa consilierilor din sectorul 1 - sunt mai zgomotoase decât luptele cu PSD sau bătăliile pentru reformarea statului.

Coaliția s-a format cu greu, negocierile pentru funcții au fost îndelungate, iar impresia pe care o lasă în aceste zile nu este una de soliditate, iar meciurile între parteneri nu ajută deloc la proiectarea unei imagini de rezistență chiar în momentul în care subiecte esențiale, precum miliardele de euro puse la dispoziție de UE pentru investiții și reforme, sunt pe masă.

Pare-se, totuși, că, măcar pe un punct, guvernul a reușit să se înțeleagă - valoarea proiectelor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost redusă de la peste 40 miliarde de euro, la 29 de miliarde de euro, plafonul alocat României de UE. 

Guvernul insistă că va face toate proiectele, eventual cu alte fonduri, dar este neclar la ce anume s-a renunțat și, mai ales, de ce nu a pus de la început doar plafonul maxim ce revenea României.

În schimb, pe bugetul Capitalei coaliția nu s-a înțeles încă. Și nici sistemul de raportare al deceselor COVID nu pare rezolvat încă.

În alte știri:

Alegeri anticipate pe 11 iulie în Republica Moldova

Parlamentul European a adoptat programul cadru Orizont Europa

Și acordul comercial post-Brexit a primit OK-ul eurodeputaților

Mihai Chirica și Costel Alexe se autosuspendă din PNL, dar nu și de la Primărie, respectiv CJ Iași

Povestea primilor roboți medicali dezvoltați în România, cu sprijin din fonduri europene #REGIO

Recomandarea zilei: Apropo de robotică, ați mânca o paella gătită de un robot? (via The Guardian)