După patru zile de discuții, Senatul a adoptat în fine legea privind carantina și izolarea

Mai mult de trei săptămâni fără reguli privind carantina, în plină pandemie - rezultatul unei lipse de cooperări instituționale, în perioadă pre-electorală. La peste două săptămâni după ce CCR a publicat motivele pentru care a considerat neconstituționale internarea obligatorie și carantina în timpul pandemiei, senatorii au votat în unanimitate o lege privind carantina și izolarea.

A fost însă nevoie de numeroase runde de discuții până s-a ajuns la forma finală, iar proiectul de lege adoptat lunea trecută de Guvern a fost substanțial modificat. Acum însă, procedural, mai este nevoie de câteva zile până când legea poate intra în vigoare, dacă nu va fi contestată și această formă la Curtea Constituțională.

România va mai fi pentru încă 30 de zile sub stare de alertă, dar guvernul nu va avea la dispoziție instrumentul carantinării cel puțin o săptămână. Dar autoritățile estimează că vom ajunge la 1.200-1.600 de cazuri zilnic în august, adică dublu față de ceea ce înregistrează în prezent. Chiar joi s-a înregistrat un nou record, cu 777 de noi cazuri raportate.

În acest context, nu este de mirare că tot mai multe state europene reinstaurează restricții de călătorii pentru cei care vin din România.

Pandemia a exacerbat și problemele cu care se confruntă muncitorii sezonieri, iar UE încearcă să ia măsuri pentru protejarea acestora, în contextul în care numărul de cazuri crește.

În același timp, lupta pentru găsirea unor tratamente și vaccinuri pentru COVID-19 ia și turnuri urâte. Agenții de informații din SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat hackeri susținuți de Rusia că au încercat să fure informații despre cercetările privind un vaccin contra COVID-19 de la instituțiile academice și farmaceutice din întreaga lume.

Subiectul acestui final de săptămână este summitul UE, unde șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor discuta bugetul viitor al blocului comunitar și fondul de relansare economică. Chiar dacă este puțin probabil că liderii europeni să ajungă la un consens în cele două zile, este de sperat un progres în direcția unei înțelegeri la o dată ulterioară, mai ales că un nou val al pandemiei ar afecta și mai serios economiile statelor membre.

Apropo de state afectate, Brazilia este țara cu cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus după SUA. Recomandarea zilei este o prezentare BBC despre cum s-a extins epidemia în cel mai mare stat din America de Sud.