Valurile de caniculă care au lovit Europa în ultimele luni nu sunt singurele probleme cu care continentul se confruntă - UE nu pare să aibă soluții pentru problema rusă sau confruntarea cu Trump, iar situația Brexit nu pare clară nici acum.

Actuala Comisie Europeană mai are doar ceva mai mult de două luni până îi va preda mandatul celei conduse de Ursula von der Leyen, dar dosarele ce vor fi transmise nu vor fi deloc ușoare.

Poate că și Marea Britanie iese din UE pe 31 octombrie, ziua în care Comisia Juncker își termină mandatul, dar viitoarea relația cu Londra încă nu este clarificată, iar UE trebuie să dea în aceste momente dovadă de solidaritate mai mult ca oricând.

Premierul Boris Johnson încearcă să convingă liderii europeni că mecanismul de backstop nu este necesar, că vor avea o relație minunată pe viitor, dar președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis clar lui Johnson că nu mai este timp pentru negocierea unui nou acord privid Brexit, chiar dacă Angela Merkel îi dăduse ceva speranțe.

Pe lângă Marea Britanie, UE trebuie să gestioneze și o relație tot mai complicată cu SUA, în mandatul lui Donald Trump, dar și cu vecinul rus. UE nu vrea revenirea necondiționată la formatul G8, cu Rusia alături de G7, propusă de Trump.

În acest timp, Vladimir Putin transmite că, după retragerea din Tratatul INF, SUA ar putea instala rachete balistice în instalațiile din Polonia și România și că Rusia va reacționa la această amenințare.

Pe plan local, schimbările din justiție și legislația penală au revenit în atenție, odată cu cazul Caracal, iar Guvernul - deși premierul a promis că nu se mai bagă în acest domeniu - analizează schimbări legislative în privința pedepselor pentru infracțiuni contra persoanei.

În acest context, Tudorel Toader a confirmat motivele pentru care a fost îndepărtat din Guvern - refuzul de a promova unele OUG în domeniul justiției - dar explicațiile lui ne-aduc aminte de vorba „după război, mulți viteji se-arată”.

În schimb, Executivul nu pare deloc dornic să-și repare erorile monumentale din alte acte normative, cum ar fi OUG 114, care a bulversat întregi sectoare economice. Ministrul energiei sugerează că e treaba Parlamentului să scoată castanele din foc, dar rămâne de văzut dacă legislativul nu va face și mai mult rău într-un domeniu strategic.

Recomandarea de lectură: The Economist despre zimbrii din Transilvania