Ziua de miercuri a fost dominată de protestele românilor sătui de încercările politicienilor de la putere de a pune în genunchi Justiția. În R. Moldova, Justiția e deja în mâna oligarhilor.

Premierul Viorica Dăncilă s-a cerut în Parlament pentru a le vorbi deputaților și senatorilor despre pregătirile pentru Președinția română a Consiliului UE de anul viitor. Inițiativa sa s-a dovedit un eșec. Prim-ministrul a rostit un discurs șters în timp ce grupuri de oameni au protestat pe holurile Parlamentului și în fața clădirii.

Discursul său s-a pierdut în fața imaginilor cu aleșii PSD care, pentru a-și proteja șeful, au lovit jurnaliștii.

Protestele au continuat seara în Piața Victoriei din București, dar și în alte orașe din țară. Aparent fără niciun motiv, dar țințit, jandarmii au reținut un jurnalist german prezent la miting pentru a relata. Cum jurnalistul avea legitimația la gât, autoritățile vor avea o sarcină aproape imposibilă de a motiva reținerea sa. Mai ales că Paul Arne Wagner a realizat în județul Teleorman reportajul ”Aici nu-l avem decât pe Dragnea”. 

Deputatul PSD Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării, a încercat să distorsioneze realitatea, comparându-i pe cei din Mișcarea #rezistent cu naziștii. 

Proteste au fost și în capitala R. Moldova, după ce o judecătoare a invalidat alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului. Motivul e unul rizibil: postările pe Facebook ale candidatului Andrei Năstase prin care acesta îi îndemna pe oameni în ziua votului să se ducă la urne.

Revenind în România, rețelele de socializare s-au umplut de glume cu mirul expirat, după ce fostul ministru PSD Dan Șova a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora. 

La Bruxelles, eurodeputata Maria Grapini îndeamnă la răzbunare pe perioada Președinției române la Consiliul UE. Ea susține că miniștrii români de resort ar trebui să nu voteze în consilii proiectele Olandei și ale altor țări care se opun la aderarea României la Schengen.

La un alt nivel, un alt război. Comercial. Începând de vineri, Uniunea Europeană va taxa cu 25% importuri din SUA în valoare de 2,8 miliarde de euro, ca răspuns la taxele impuse de Donald Trump.

Recomandarea de lectură a redacției: Cum s-au văzut protestele de aseară în presa străină, aici și aici.