Atenția celui mai mare partid din coaliție e mai degrabă orientată către alegerile interne decât către actul de guvernare.

După un an electoral 2020, speram ca partidele care au format coaliția să fie concentrrate asupra reformelor atât de necesare României, profitând de cei câțiva ani până la anul șoc 2024, cu patru runde de alegeri. Dar atenția mai-marilor PNL pare îndreptată mai degrabă spre competiția internă din partid decât spre actul de guvernare.

Premierul și șeful Camerei Deputaților sunt într-o cursă acerbă pentru câștigarea filialelor până la alegerile din septembrie, iar procesul legislativ pare să sufere. Așa se face că mult-așteptata schimbare a legilor justiției nu a avut loc - de fapt, nici măcar nu au început dezbaterile - la aproape jumătate de an de la instalarea noului guvern, măsuri de ajutor promise de mai bine de un an sunt încă la timpul viitor.

În acest timp, Comisia Europeană încă așteaptă ca promisiunile să se transforme în legi - fie în domeniul luptei anticorupție, a desființării secției speciale, fie în domeniul protecției mediului, unde România e „campioană la infringement”.

De cealaltă parte, chiar și actele normative adoptate par să sufere de aceeași lipsă de atenție, fiind ușor atacabile, sau sunt mai degrabă o formă fără fond. Proiectul de lege care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public are atât de multe excepții încât aproape că își pierde sensul.

Dar coaliția nu are de ce să se teamă de atacurile externe, ci doar să nu facă cumva implozie din cauza conflictelor din interior. PSD concurează la populism cu AUR, iar președintele Iohannis e preocupat de gunoaie.

În alte știri:

Președintele american Joe Biden a venit în Europa să reînnoade legăturile transatlantice

Colectiv a câștigat Premiul publicului LUX 2021, decernat de Parlamentul European

Parlamentul European dă undă verde certificatului digital al UE privind COVID

Eurodeputații cer obiective obligatorii pentru protecția naturii și a oamenilor

Recomandarea zilei este un interviu realizat de EURACTIV cu un arhitect implicat în construcția de arene sportive despre cum poate fi sportul mai prietenos cu mediul - „Ce faci cu un stadion când nu e meci ține tot de sustenabilitate”