Cinci ani mai târziu, sistemul sanitar este sub asediu din altă cauză, dar tot ne arată că în România sunt la modă cârpelile, nu reconstrucția.

Data de vineri, 30 noiembrie 2015, va rămâne pentru totdeauna întipărită în conștiința românilor ca ziua dezastrului de la Colectiv, în urma căruia 65 de persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci au suferit răni care necesită încă tratamente.

Dar, cinci ani mai târziu, România nu pare să fi învățat multe lecții din acea tragedie: sistemul sanitar nu s-a reparat încă, la butoanele sistemului de urgență e aceeași persoană, iar justiția încă nu a dat un verdict final în privința vinovaților.

Acum, sistemul de sănătate este din nou sub asediu, dar arsurile au fost înlocuite de un virus originar din China. În rest, infecțiile nosocomiale rămân mai degrabă ascunse sub preș, personalul este tot subdimensionat, achizițiile sunt în continuare discutabile.

Nici atitudinea autorităților nu s-a schimbat. Nu este mare diferență între „avem tot ce ne trebuie” al ex-ministrului Nicolae Bănicioiu și „lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine”, spus miercuri seară de președintele Klaus Iohannis. E drept, parcă șeful statului privește acum situația cu ceva mai multă îngrijorare. Dar o reformă serioasă încă nu a avut loc.

Știrile zilei, pe scurt:

Ce se întâmplă cu bugetul

Un veritabil val doi

Chestiunea statului de drept

Noul radar al pădurilor

Salvarea istoriei, cu fonduri europene #REGIO

Recomandarea zilei: Îi creștem în pivnițe, dar apoi îi trimitem pe front - un reportaj BBC despre conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan