Politicienii români nu excelează în elocință, dar uneori și cei străini dau serios cu bâta-n baltă.

Șeful guvernului unui land german a provocat o dispută diplomatică cu o declarație nefericită prin care părea să-i acuze pe muncitorii sezonieri din România și Bulgaria că au adus coronavirusul pe teritoriul său.

Ministerul de Externe s-a sesizat după declarațiile lui Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, care fusese deja criticat pe plan intern, iar Ambasada română de la Berlin i-a cerut explicații politicianului conservator.

Ulterior, acesta a încercat să dreagă busuiocul, reformulând ceea ce dorise să transmită și prima dată, că nu muncitorii sunt de vină, ci condițiile în care aceștia muncesc și sunt cazați.

Acesta nu este însă primul caz de infectare în rândul lucrătorilor români aflați în Germania, iar cazurile de infectare ajunse în atenția presei au arătat, încă o dată, condițiile precare în care sunt nevoiți uneori lucrătorii sezonieri să-și câștige banii.

De aceea, europarlamentarii români au susținut, în plenul Parlamentului European, o rezoluție care cere protejarea muncitorilor sezonieri și transfrontalieri, mai ales în contextul unor condiții vitrege, precum cele cauzate de epidemia de coronavirus.

Dar aceste infectări, la fel ca și numărul ridicat de noi cazuri din România arată că epidemia de coronavirus nu va dispărea prea curând sau, cum spune președintele Iohannis, „virusul nu pleacă în vacanță”.

De aceea, discuții privind noi variante de tratament, finanțări UE pentru transportul echipamentelor medicale și a medicilor sau pacienților, sau educația digitală rămân încă foarte actuale. 

Mai ales că Mugur Isărescu se teme că evoluțiile legate de sănătatea publică ar putea avea repercursiuni asupra economiei și finanțelor statului.

Recomandarea zilei: Rata reală a morților provocate de COVID-19, via BBC.