Apele sunt tulburi și în politica dâmbovițeană, dar și la Bruxelles. Dar astăzi propunem un exercițiu interesant, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.

Cum ar arăta economia mondială fără femei? Un exercițiu moderat de World Economic Forum, care aduce câteva date statistice foarte interesante. Măcar la un capitol, România nu stă atât de slab cum ne-am obișnuit.

De la Bruxelles, eurodeputata social-democrată Daciana Sârbu vorbește, într-un interviu pentru EurActiv.ro, despre problema diferenţei de calitate între alimentele vândute în Estul şi Vestul Europei, dar și despre barierele pe care le au de trecut producătorii români de alimente pentru a ajunge în plasele consumatorilor. (#PE)

Tot la Bruxelles, ministrul delegat pentru afaceri europene Ana Birchall a vorbit despre „necesitatea de a avea recomandări neechivoce” pentru a realiza un calendar predictibil pentru finalizarea monitorizării MCV.

Atenția cu care autoritățile europene urmăresc justiția din România nu rămâne fără urmări. Șeful PSD s-a distanțat de propunerea subalternului său Șerban Nicolae de a grația și fapte de corupție. „Eu nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Categoric nu”, a spus Liviu Dragnea. Dar liderul social-democrat a remarcat și faptul că orice parlamentar are dreptul să aducă amendamente la un proiect de lege, așa că rămâne de văzut în ce formă va ieși din Parlament legea grațierii.

În timp ce aleșii vor să-i facă scăpați pe corupți, guvernul ar trebui să se concentreze asupra unui alt aspect - economia dă tot mai multe semne de încetinire. După surpriza pozitivă a unei creșteri mari a PIB în ultimul trimestru din 2016, explicația a venit ca un duș rece: creșterea economică nu s-a datorat unui plus al investițiilor sau măcar unui consum crescut, ci mai ales unei acumulări de stocuri. Cum bugetul se bazează mult în acest an pe banii cheltuiți de românii ce vor fi primi salarii mai mari, orice veste de încetinire a consumului privat ridică semne de întrebare asupra viabilității construcției bugetare.

Semne de întrebare ridică și informațiile conform cărora guvernatorul BNR Mugur Isărescu ar fi turnat la Securitate. La materialul prezentat în exclusivitate de România Liberă, banca centrală nu a răspuns prea convingător, trimițând răspunsurile date de Isărescu într-un interviu recent.

Recomandarea de lectură a redacției este un articol despre scurgerile de informații via Wikileaks și relația site-ului cu jurnaliștii.